trečiadienis, gruodžio 30, 2009

Vokiečiai masiškai palieka katalikų bažnyčią


Vokietijoje per mėnesį Katalikų bažnyčia netenka po 10 000 žmonių, tai paaiškėjo suskaičiavus 2009 metų rezultatus. Vokietija stipriai sekuliarizuojasi, skaičiuojama, kad ten jau apie 60 procentų žmonių, kurie yra nereligingi. Gili "recesija" ir kaimyninės Austrijos katalikų bažnyčioje.
"Vokietijos katalikų bažnyčia turi išeiti pas žmones, kurie ją palieka”,- taip apibūdino praeinančius 2009 metus Vokietijos katalikų vyskupų galva Robertas Coličius naujienų agentūrai KNA. Pasak vyskupo – masiškai paliekantys bažnyčią žmonės yra pagrindinė problema.
Per 12 mėnesių Vokietijos katalikų bažnyčią paliko 120 000 žmonių, praneša "Milites Christi Imperatoris".
Vyskupas Robertas Coličius sakė, kad “Mus giliai žeidžia, jog bažnyčią palieka tiek daug žmonių, galvosime, kaip prisiartinti prie tų, kurie nori palikti bažnyčią”. Vyskupas sakė, kad 2009 Vokietijos katalikams buvo sunkūs - Vokietijoje užsidaro nemažai katalikų bažnyčių. Pasirodo, kad išlaikyti per didelį turtą darosi vis sunkiau. Hildesheim vyskupija Žemutinėje Saksonijoje priversta uždaryti 54 bažnyčias, praneša "Welt". Vyskupas Norbert Trelle teigia, kad buvo planuojama uždaryti net 80 katalikų bažnyčių, esančių vyskupijoje, bet po konsultacijų su valdžia ir gyventojais nuspręsta uždaryti 54 bažnyčias. Žemutinėje Saksonijoje ir Bremeno mieste yra 377 katalikų bažnyčių pastatai.
Panašūs procesai ir kaimyninėje Austrijoje. Austrijos katalikų bažnyčia suskaičiavo, kad per dvejus metus neteko beveik 30 procentų aktyvių narių. Tiek sumažėjo lankančių mišias, praneša "Rundschau am Sonntag". Nuo 2007 Austrijoje lankančių mišias per šventes ir sekmadieniais sumažėjo 50 000. Blogiausi rodikliai Linco vyskupijoje, ten Katalikų bažnyčią paliko 15 000 žmonių.

4 komentarai:

Unknown rašė...

Prieš metus teko lankytis vienoje Prahos katalikų bažnyčių - vaizdelis ne koks - 5 klausytojai didžiuliam pastate mišių metu. Lietuvoj palyginus katalikų bažnyčia gyvena vos ne aukso amžiuj :) nors jau pradeda barškėti - vienam didžiausių savo organizuojamų renginių - jaunimo dienoms, stokoja lėšų.

Linas rašė...

Vokietijoj dar tokia beda yra, kad deklaravę jog priklauso katalikų ar liuteronų bažnyčioms žmonės turi mokėti mokesčius, todėl daugelis atsisako, kad nereikėtų mokėti, apie tai dar kada parašysiu:)

Unknown rašė...

wow, šito tai dar neteko girdėti.. tai paaiškintu kodėl didelis žmonių srautas palieka bažnyčias.. įdomu kur tie mokesčiai nukeliauja ir ar nors šiek tiek tų mokesčių sugrįžta toms bažnyčioms.. o kaip su kitų religijų atstovais? jie irgi turi mokėti mokesčius?.. žodžiu laukiam išsamaus straipsnio :)

Linas rašė...

Visi mokesčiai nukeliauja į tas bažnyčias. Mokesčius renka, tuo pačiu ir valstybės pripažįstamos, trys bendruomenės - katalikai, liuteronai ir Jehovos liudytojai. Taigi, tai kas buvo stiprioji šių bendruomenių vieta virš kitų, pasirodė silpnoji - Lietuvoj irgi panašiai - čia valstybės išlaikoma katalikybė irgi anksciau ar vėliua pamatys, kad čia silpnoji, o ne stiprioji jos vieta.