trečiadienis, gruodžio 23, 2009

„Nežudyk brolio!“ - nuo žudikų rankos krenta dvasininkai


Pasaulyje vis dažniau žudami dvasininkai. Nuo žudikų rankos krenta tiek stačiatikių, tiek katalikų kunigai. Sunerimę dėl tokios padėties Brazilijos katalikų hierarchai net išplatino pareiškimą pavadinimu „Nežudyk brolio!“.
Pamaskvyje Podolsko rajono Satino Ruskojės kaimo Dangun žengimo cerkvės klebonas, protojerėjas Aleksandras Filipovas buvo nužudytas šūviu į širdį savo namo laiptinėje, kai padarė pastabą keliems girtiems chuliganams. Be tėvo dvasininko, kuriam buvo 39 metai, liko trys dukros paauglės.
Rusų Ortodoksų Bažnyčia pareiškė, kad šis dar vienas dvasininko nužudymas - rimtas signalas visuomenei.
Tai jau antrasis per pastarąjį mėnesį rusų ortodoksų dvasininko nužudymas sostinės regione. Lapkričio 19 dieną šūviu į galvą buvo nužudytas Maskvos Apaštalo Tomo cerkvės klebonas Danijilas Sysojevas.
Iš viso nuo 1990 metų Rusijoje buvo nužudyti 25 rusų ortodoksų dvasininkai.
Brazilijos vyskupų konferencija išplatino pareiškimą pavadinimu „Nežudyk brolio!“. Šiame pareiškime Brazilijos ganytojai pasmerkia vis dažniau šalyje pasikartojančius smurto išpuolius prieš kunigus ir misionierius. Jau ne vienas kunigas buvo nužudytas užpuolikų. Vyskupų pareiškime minimi 2009 metais nužudyti kunigai. Vyskupai reiškia didelį skausmą dėl smurto bei dar kartą pareiškė, kad jie nesiliaus dėję pastangų kovojant už teisingumą ir taiką šalyje.
Jau kelinti metai Lotynų Amerikos žemynas pirmauja liūdnoje nužudytų kunigų statistikoje. Daugiausia kunigų Lotynų Amerikoje nužudyta ir šiemet – iš 35 nuo šių metų pradžios visame pasaulyje nužudytų kunigų, net 21 nužudytas Lotynų Amerikoje ir net septyni iš pastarųjų – Brazilijoje. Dažniausia smurtinės kunigų mirties priežastis – paprastas banditizmas tose šalyse, kuriose visiškai pašliję pilietiniai santykiai ir valstybės nesugeba garantuoti piliečių saugumo.

Nuotraukoje - Maskvos Apaštalo Tomo cerkvės klebonas Danijilas Sysojevas, kurį užpuolikas sušaudė tiesiog cerkvėje.

Komentarų nėra: