antradienis, gruodžio 08, 2009

Vatikano bankas įtariamas šimtų milijonų eurų plovimu


Vatikano bankas įtariamas pinigų plovimu per sąskaitas viename iš didžiausių bankų Italijoje. Tai praneša "NEWSru.com" su nuoroda į britų "The Times" ir Italijos savaitinį žurnalą "Panorama".
Pasak žurnalo, finansinės žvalgybos Italija (UIF) darbuotojai nustatė sandorius, kurių suma iki 180 milljonų eurų, kurie atlikti pažeidžiant taisykles, kurios siekia užkirsti kelią pinigų plovimui. Šie pervedimai buvo atliekami per Italijos banką "UniCredit", įsikūrusi Romoje šalia Švento Petro bazilikos. Dabar Italijos mokesčių policijos atstovai susidomėjo Vatikano banko veiklą, taip pat žinomo kaip Religijos reikalų institutas.
Pasak žurnalo "Panorama", mokesčių policijos dėmesį gali pritraukti visi Religijos reikalų instituto sandoriai 2006 - 2008 metais.
Būtent per šį laikotarpį daugiau nei 180 milijonų eurų persikėlė į "UniCredit" sąskaitas. Žurnalas įvardina vieną iš šios įstaigos vadovų, kurie turėjo glaudžius ryšius su vienu iš buvusių Vatikano banko direktoriumi Lelio Scaletta.
Kaip tvirtina "The Times", Vatikano banko patikrinimas - sunkiausiais po 1982 metų, kai žlugo "Banco Ambrosiano", kuriame Vatikano bankas buvo pagrindinis akcininkas. Manoma, kad viena iš priežasčių, dėl bankroto "Banco Ambrosiano" buvo tai, kad Vatikanas buvo iš dalies atsakingos už 1.3 milijardo dolerių skolų.
Šio banko prezidentas Roberto Calvi buvo rastas nusižudęs, vėliau prieita išvados, kad jį nužudė mafija.Šioje istorijoje buvo minimas ir lietuvių kilmės Vatikano banko reikalų tvarkytojas - Paulius Kazimieras Marcinkus.
"UniCredit Group" yra tarp dešimties didžiausių finansinių institucijų Europoje.
"UniCredit Group" užima pirmaujančią poziciją Italijoje, Vokietijoje ir Austrijoje, ir yra pirmaujanti bankų grupė Centrinėje ir Rytų Europoje.
Vatikano bankas (IOR) - pagrindinė struktūra, kuri kontroliuoja popiežiaus finansus. Jis aktyviai dalyvauja pasaulinėse finansų rinkose ir gauna dividendus iš pinigų investavimo į akcijas.
Po Antrojo pasaulinio karo, Vatikano pinigai sukasi viešbučių tinkle "Hilton" Italijoje, jam priklausė penki kvartalai daugiabučių namų Vašingtone, kurortai Meksikoje, gyvenamieji kompleksai Monrealyje. IOR valdo akcijas plieno, žemės ūkio bendrovėse, draudimo bendrovėse, valdo žemės plotus Italijoje (482 tūkstančius hektarų), Vokietijoje (250 tūkstančių hektarų), Ispanijoje ir kitose šalyse.

Nuotraukoje - skandalingas lietuvių kilmės Vatikano bankininkas Paulius Kazimieras Marcinkus dėl aukšto ūgio pravardžiuotas "Gorila".
Nuoroda http://portal-credo.ru/site/?act=news&id=74797&cf=

Komentarų nėra: