antradienis, gruodžio 01, 2009

Danija ir Olandija žada sekti šveicarų pavyzdžiu



Danija ir Olandija žada sekti šveicarų pavyzdžiu ir įsitraukti į "minaretų" karus. Šveicarijos rinkėjai per referendumą pritarė draudimui statyti šalyje naujus minaretus ir šia kraštutinių dešiniųjų iniciatyva papiktino islamiškąjį pasaulį.
Už minaretų, kurie statomi prie mečečių ir iš kurių muedzinai kviečia musulmonus maldai, uždraudimą sekmadienį balsavo 57,5 proc. rinkėjų.
Tokiam draudimui buvo pritarta 22-uose iš 26 šalies kantonų.
Tokiais rezultatais džiaugiasi kraštutinių dešiniųjų politikai visoje Europoje, o Šveicarijos vyriausybė tuo tarpu stengėsi patikinti musulmonų mažumą, kad minaretų uždraudimas „nėra musulmonų bendruomenės, religijos ar kultūros atmetimas“.
Kraštutiniai dešinieji sako, kad minaretai, kurių Šveicarijoje yra vos keturi ir iš kurių neleidžiama transliuoti kvietimų maldai, yra ne architektūros elementai su religiniais bruožais, o „politinių ir religinių pretenzijų į valdžią“, kurios „meta iššūkį pagrindinėms teisėms“, simboliai.
Vyriausybė tokiam draudimui griežtai nepritarė. Teisingumo ministrė Eveline Widmer-Schlumpf sakė, kad tokie referendumo rezultatai „atspindi gyventojų baimę dėl islamo fundamentalizmo tendencijų“. Šveicarijos referendumo rezultatus jau pasmerkė didelės musulmoniškos pasaulio valstybės. „Tai šveicarų neapykanta musulmonų bendruomenėms. Jie nenori matyti musulmonų savo šalyje“, - sakė Indonezijos didžiausios musulmonų organizacijos „Nahdlatul Ulama“ vadovas Maskuri Abdillah.
Danija ir Olandija irgi gali surengti referendumus - dešinieji šių šalių politikai žada sekti įvykusiu precedentu.
Pagal "In Vyctory"

3 komentarai:

Olgerdas rašė...

Teisingai zmones daro,kad draudzia.Jei prie musu kas nors bandytu toki "dangoraiziuka" statyt,pirmas protestuociau.Del triuksmo,o ne del ideologijos.Nors cia si problema neminima,taciau ji egzistuoja.Draugas Londone gyvena,sako neimanoma,mulos "staugia" nuo savo boksteliu nuo 5 val ryto:).Tenka miegoti su ausu kamsteliais.Cia ne pas mane,kur rytais jokiu mulu,tik paukstukai gieda:) ypac vasara...

Unknown rašė...

Man įdomiausias momentas kad Vatikanas čia driokstelėjo su tokia parama musulmonams, matyt tikisi kažkokių nuolaidų katalikams islamo pasauly.. naivuoliai :D

Linas rašė...

Nu jo, Vatikanas visada žaidžia politinius žaidimus, šiuo atveju pastebėt galima, kad ir net čia jie dviveidžiauja - vienas monsinjoras pasisako, kokie baisūs šveicarai, kitas monsinjoras - kad čia visai nieko:) Žodžiu, stengiasi visiems įtikti tuo pačiu metu.O dėl islamo šalių tai taip ir yra, jie stengiasi sudaryt sąjungas. Kol persekioja, tai visi "broliai", o kai išsilupa privilegijų, tai jau nebe broliai:)