pirmadienis, gruodžio 05, 2011

Dėl „Opus Dei” – audra Lenkijoje


Lenkijoje kilo politinė audra, kai paaiškėjo, kad ši šalis patiria vis didesnę katalikiškos organizacijos „Opus Dei” įtaką. Įtaka, kaip visada pasireiškia valdžios ir turtų gausinimu šalies sąskaita.Apie tai pranešė „Lietuvos rytas“. Kaip visada, kilus skandalams, „Opus Dei” vaizduoja save tiesiog sąmokslo aukomis ir ginasi nuo bet kokių kaltinimų.
Lenkijos opozicinės Palikoto rėmimo sąjungos (PRS) lyderis Januszas Palikotas Seime pareiškė, jog vyriausybę apnarstė iš užsienio valdomos katalikiškos organizacijos „Opus Dei” agentai. Kartu PRS priminė, jog kai kuriose ES šalyse „Opus Dei” yra įtraukta į pavojingų sektų sąrašą, ir pareikalavo atšaukti iš teisingumo ministro pareigų tariamą jos atstovą Jaroslawą Gowiną.
J.Palikotas šios prieštaringai vertinamos organizacijos nariais dar įvardijo užsienio reikalų bei finansų ministrus Radoslawą Sikorskį ir Jacką Rostowskį bei premjero biuro vadovą Tomaszą Arabskį...
Pirmą kartą apie tai, jog „Opus Dei” okupuoja vyriausybę, Lenkijoje buvo prabilta daugiau kaip prieš dešimtmetį valdant premjerui Jerzy Buzekui, kuris dabar yra Europos Parlamento pirmininkas.
Žurnalo „Newsweek” teigimu, „Opus Dei” narių prisibijo netgi pamaldus opozicijos lyderis Jaroslawas Kaczynskis. J.Kaczynskis iš partijos net pašalino penkis pavaldinius, priklausiusius „Opus Dei”, bet jo vadovaujamos Teisės ir teisingumo partijos (TTP) gretose jų vis daugėja.
„Opus Dei” Lenkijoje veikia jau 22 metus. Ji reklamuojasi kaip beturtė, neužsiimanti materialiais dalykais ir labai negausi organizacija, vienijanti vos penkis šimtus narių.
Tačiau žurnalai „Newsweek” bei „Polityka” atskleidė, jog „Opus Dei” Lenkijoje suvienijo įtakingus politikus bei verslininkus ir yra bene turtingiausia katalikiška organizacija. „Polityka” tvirtina, jog „Opus Dei” turtas Lenkijoje siekia kelis šimtus milijonų zlotų, tačiau jis yra registruojamas vien giminingų organizacijų vardu. Tokias įstaigas savo vardu kuria pavieniai „Opus Dei” nariai arba kartu su Šveicarijos firma „FGM Stiftung”. Lenkijoje per antrines įmones „Opus Dei” priklauso brangūs namai didmiesčiuose, restauruoti dvarai, žemės sklypai, mokyklos. Nemažai pinigų surenkama iš skaistybės pažadą davusių pasauliečių, kurie įsipareigoja savo turtą ir pajamas aukoti „Opus Dei”.
Europoje jau ne kartą ši organizacija kaltinta manipuliacijomis ar net jos nariai pakliūdavo į teismą, sakykim, du nariai prieš teismą stojo Paryžiuje po to, kai viena moteris juos apskundė dėl smegenų plovimo ir vertimo neteisėtai dirbti tarnaite. Catherine T., pasakojo, jog 1985 metais, būdama 14 metų, įstojo į vieną viešbutininkų mokyklą Prancūzijoje, kuriai vadovavo asmenys, palaikantys ryšius su "Opus Dei". Catherine T. byla teismą pasiekė tik po devynerius metus trukusio tyrimo.
Moteris pasakojo, jog buvo priversta duoti įžadus ir verčiama dirbti tarnaite praktiškai negaudama jokio atlyginimo. Tuo tarpu "Opus Dei" teigia "nesanti susijusi su iškeltais kaltinimais" ir "nejaučia jokios kaltės".
Pasak Catherine T., ši organizacija įtikino ją duoti klusnumo, neturto ir skaistybės įžadus, o vėliau 13 metų skirdavo darbus organizacijose, kurios yra susijusios su "Opus Dei".
Moteris teigia, kad buvo verčiama dirbti po 14 valandų per parą be išeiginių - daugiausiai tvarkyti namus ir patarnauti. Administracija mokėdavo atlyginimą, tačiau iškart pasiimdavo pinigus, kuriais esą padengdavo jos apgyvendinimo išlaidas, taip pat versdavo pasirašinėti neužpildytus čekius.
Catherine T.pridūrė, kad jos darbdaviai visur ją lydėdavo, net lankantis pas gydytoją. Prireikus moteris būdavo vežama pas vieną "Opus Dei" gydytoją, kuris skirdavo raminamųjų vaistų, nuo kurių ji tapdavo "be nuovokos". 2001 metais, kai Catherine tėvai pagaliau išvadavo savo dukrą iš šios katalikiškos organizacijos gniaužtų, mergina tesvėrė 39 kilogramus... Tiesa, Paryžiaus teismas moters skundą atmetė kaip nepagrįstą.

2 komentarai:

bb rašė...

Gal nepastebėjote, kad teismas Prancūzijoje atmetė C.Tissier skundą kaip nepagrįstą. (2011 11 24 = PARIS (AP) — A French court on Thursday acquitted two Opus Dei followers and an association closely linked to the conservative Catholic group of charges they forced a disciple to work. The trial was based on a complaint by Catherine Tissier, who claims she worked for more than a decade for little or no pay as a "numerary assistant" at a hotel school linked to Opus Dei.
http://www.guardian.co.uk/world/feedarticle/9963926)

Linas rašė...

Ačiū už papildymą