šeštadienis, gruodžio 31, 2011

Belgijos katalikų bažnyčią sukrėtė naujas pedofilijos skandalas

Nespėjusią atsigauti po ankstesnių dvasininkų demaskavimų,  Belgijos katalikų bažnyčią sukrėtė naujas pedofilijos skandalas  - buvės katalikų vienuolyno vadovas Marselis Dinan Kolinon dėl įtarimų pedofilija suimtas, pranešė  "Le Soir“.
Belgijos katalikų bažnyčia, pagal sociologų apklausas, žmonės tepasitiki panašiai kaip Seimu Lietuvoje - vos 8 procentai respondentų.
2010 m. rugsėjo mėn. vyskupijos institucija po skundų, kad kunigas vykdė lytinę prievartą  prieš vaikus, uždraudė jam kontaktuoti su nepilnamečiais, Kolinon buvo išsiųstas į pensiją. Šiuo metu yra 12 žmonių kurie tvirtina, kad kai jiems buvo 13-16 metų amžiaus, jie buvo seksualiai išnaudojami šio kunigo. Pasak tyrėjų, seksualinės prievartos atvejų buvo daug daugiau šito "sutanoto pedofilo", tačiau šie žmonės nenori liudyti prieš jį iš gėdos ir baimės, kad jų pavardės bus žinomos žiniasklaidai. Prokurorai taip pat turi įrodymų, kad įtariamasis privertė tylėti savo seksualinių instinktų aukas. Teisėsaugos institucijos priminė, kad atskleista asmens tapatybė, yra kriminalinis nusikaltimas. Savo ruožtu teisėjas paragino visus piliečius, nukentėjusius nuo Kolinon pranešti apie tai policijai.  
Belgijoje, komisija, tirianti "sutanotų seksualinių plėšrūnų" veiklą gavo 776 skundus, iš kurių 204 buvo išsiųsti federaliniams prokurorams, dar 69 - vietos baudžiamojo persekiojimo institucijoms. Septyniasdešimt šeši procentai pateiktų skundų yra vyrų, kurių vidutinis amžius dabar 49 metai,ir  kurie buvo seksualiai išnaudojami kunigų kai buvo vaikai. Seniausiai iš aukų yra virš 82 metų, jauniausiai - 23 metų. Iki šiol išliko gyvi tik 28% kunigų, įtariamų pedofilija. Kaip nurodyta anksčiau, Belgijos teisingumo ministras Stephen de Klerk teigė, kad senaties terminas persekioti įtariamuosius daugumai yra pasibaigęs. Nors katalikybė yra dominuojanti religija Belgijoje, bet sparčiai praranda pasekėjus, katalikų religinės apeigos praranda populiarumą tarp gyventojų, remiantis duomenimis, išleista pagal socialinių ir politinių studijų centras trapumą. Sakykim, Briuselyje bažnyčiose tuokiasi tik 7,2 proc. visų jaunavedžių.

Komentarų nėra: