penktadienis, gruodžio 09, 2011

Prabudimas Estijoje – net KGB rūpinosi tvarka



Bene žymiausias XX amžiaus dvasinis judėjimas buvusioje Tarybų Sąjungos teritorijoje vyko santūriojoje Estijoje. Olevistės bažnyčia Taline tapo daugelio žmonių, kurie čia gavo išgydymą, išgelbėjimą ir atstatymą , pasikeitimo vieta.
Olevistės, ankčiau vadinta šv.Olafo, Norvegijos krikštytojo bažnyčia buvo statyta 1267 metais. XV-XVI ji buvo perstatyta, jos špilis siekė 159 metrus. 1625 m. į špilį trenkė žaibas ir ji sudegė, o naujai atstatytas špilis žaibų atakuotas buvo dar mažiausiai 7 kartus, dabar jo aukštis 123 metrai.
Nuo 1524 metų ši bažnyčia tapo liuteroniška, o dabar priklauso Estijos baptistų sąjungai.Čia apie 1980 metus kilo galingas dvasinis prabudimas, pavadintas „Talino judėjimu“. Jam buvo būdingas Dvasios dovanų veikimas, išgydymų tarnavimas.
1950 m. į šią bažnyčią susijungė 7 skirtingos bendruomenės, naujosios bažnyčios gretose buvo nemažai sekmininkų, nes TSRS sekmininkai buvo uždrausti ir prievarta sujungti su baptistais. Tačiau Olevistės bažnyčioje užteko vietos visiems.
Tiesa, reikia paminėti, kad Talino prabudimui didelę įtaką turėjo Suomijoje vykęsdvasinis prabudimas. Įdomi jo istorija. Praktiškai, tai buvo vieno žmogaus maldos rezultatas. Prabudimo centre stovėjo ugningas pamokslininkas Nilo Juliovainenas, kuris išgyveno antgamtinį išgydymą.
 Tačiau pašaukimas ir jėga neatėjo lengvai - Nilo Juliovainenas susirgo skrandžio vėžiu, o jo žmona – gerklės. Gydytojai sąžiningai pasakė, kad šansų gyventi jie nebeturi. Šeima nusipirko mažą namelį Suomijos miškuose, kad ten galėtų netrukdoma melstis, pasninkauti ir ruoštis amžinybei. Ir tuo metu jie išgyveno visišką išgydymą!
Nilo Juliovainenas ėmė važinėti po visą Suomiją ir pamokslauti. Pradėjo vykti kažkas neįtikėtina – jei anksčiau bažnyčios Suomijoje laukdavo ateinančių žmonių, tai dabar žmonės laukdavo, kad patektų į bažnyčias – ateidavo 5 valandą ryto, kad 10 patektų į bažnyčią. Prasidėjo didžiulis dvasinis judėjimas, daugelis išgyveno krikštą Šventąja Dvasia, Dievo jėgą, daugelis gavo išgydymą. Prabudimo susirinkimus teko perkelti į dideles sales ir juos ėmė transliuoti Suomijos televizija. Ši televizija buvo matoma ir TSRS teritorijoje esančioje Estijoje, kur taip pat vėliau kilo garsus Talino prabudimas.   
Vienas iš Olevistės bažnyčios diakonų Reinas Ūemoisas išgirdo apie transliacijas Suomijoje ir atsuko savo televizinę anteną į Suomijos pusę – jis buvo pritrenktas to, ką pamatė, ir papasakojo bažnyčioje, gana greitai susikūrė maldos grupė, kurią sudarė estai ir rusai, kurie meldėsi, kad toks prabudimas kiltų ir čia. Dievas pirmiausia atsiuntė regėjimą – maldoje vienas iš brolių pamatė, kaip šimtai žmonių Olevistės bažnyčioje griūna nuo Dvasios jėgos, po to tai ėmė vykti. Prieš pat prabudimą vienoje iš maldų skambino iš KGB – atidarykite bažnyčią, 150 žmonių laukia gatvėje. Jie greitai nubėgo į bažnyčią ir rado žmones suvažiavusius iš visos Tarybų Sąjungos. Įdomu tai, kad Dievas jiems sapnuose ir regėjimuose liepė vykti į Taliną, dauguma net nežinojo, kur toks miestas yra ir ar išvis yra.
Prasidėjus tarnavimui įvyko kažkas nuostabaus – lyg dešimtys garvežių būtų važiavę geležinkeliu – koks kilo triukšmas, į Olevistę subėgo žmonės iš aplinkinių gatvių, prasidėjo masiniai išgydymai, ramentais buvo užgriozdintas visas scenos pakraštys. Tai truko apie 4 metus, KGB baudė bažnyčią, gąsdino, neleido versti pamokslų į rusų kalbą, galiausiai pasakė, kad jeigu toliau bus priimami žmonės iš kitų bažnyčių ir netikintys, bažnyčią uždarys... Olevistės žmonės pervargo nuo tūkstančių lankytojų ir valdžios spaudimo, priėmė keletą neteisingų sprendimų, prabudimas užgeso. Tačiau liko pranašystė – buvo pranašauta, kad ateis „gaisrininkai“, bet po to kils dar didesnis prabudimas, kad net mirusieji bus prikeliami, o tada grįš Jėzus.  
Olevistės pastorius Reinas sako:“Man jau 70 metų, bet aš laukiu šito prabudimo ir noriu būti pasiruošęs“.
Šiandien baptistų Olevistės bažnyčia – viena didžiausių Estijoje, joje apie 1300 narių.

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Mes Kaune nuolat prikeliame mirusius. Būną mirę, o prikeliam ,tikrai stebuklingai. Kodėl Estija to nedaro ir dar tik laukia??
Linai, nejaugi jūs neprikeliate mirusių?

Zita rašė...

O pas mus niekas nemiršta, tiesiog, turi gyvenimą ir nemiršta :)