antradienis, sausio 19, 2010

Vudu- oficialioji Haičio religija


Vudu žynė per aukojimo apeigas.


Ritualinis aukojimas.


Vudu šokiai per derliaus šventę.



Vudu - daug mistikos ir bloga reputacija

Po žemės drebėjimo, daugelio akys krypsta į Haitį. Prisimenama ir vudu- oficialioji religija. Ji propaguojama Haityje ir Benine. Vudu į Haitį atkeliavo ir paplito kartu su atgabentais vergais iš Vakarų Afrikos. Pasaulyje vudu praktikuoja apie 50 mln. žmonių.
Ši religija pelnė niūrią šlovę dėl siaubo filmų, tačiau išties tai yra protėvių dvasių garbinimo ir gamtos jėgų garbinimo archaiška forma, sumišusi su katalikybe. Žodis "vudu" ("Voodoo") kilęs iš Vakarų Afrikos fon genties kalbos ir reiškia dvasią.Daugelis Holivudo filmuose rodomų šiurpių scenų išties mažai ką turi bendro su vudu.

Katalikybės ir afrikiečių kultų sinkretizmas

Afrikiečiai vergai pasirodė Haityje 1503 metais, o jų šeimininkai draudė praktikuoti liaudies religijas ir vertė būti katalikais, bet vergvaldžiai nenorėjo pašvęsti vergų į visą katalikybės esmę, todėl katalikybė, ypač šventųjų kultai, tapo išorine vudu priedanga.
Vudu kultas - tai Vakarų Afrikos religijų samplaika, Ameriką ir Karibų salas pasiekusi per atvežtinius vergus. Dabartiniu pavidalu kultas vienija afrikietiškus, Karibų salų ir katalikiškus elementus. Haityje šį tikėjimą išpažįsta trys ketvirtadaliai vietos katalikų, kultas yra tapęs savita liaudies religija.
Vudu kultą praktikuoja juodosios ir baltosios magijos atstovai, gerieji ir blogieji, gydantys ir kenkiantys burtininkai. Jie atnašauja aukas ir ekstaziškai šoka, kad susirinkusi bendruomenė transo metu galėtų tiesiogiai bendrauti su dievais. Šalia afrikiečių dievybių figūrų stovi katalikų šventųjų paveikslai; tai būdinga tiek Vudu, tiek ir tokiems Pietų Amerikos burtininkų kultams kaip ir Brazilijos makumbai ir santerijai.

Kuo tiki vudu pasekėjai?

Vudu sekėjai tiki Dievą – kūrėją (Bondieu — Gerasis Dievas), ir šventuosius arba dvasias (lоа), - tarpininkus tarp Dievo ir žmonių, Dievo vaikus (lоа). Vudu išpažinėjai tiki, kad žmoguje gyvena keletas sielų ir Dievo pasiuntinys - sąžinė.Iki gimimo ir po mirties žmogus yra angelas.
Vudu šaknys - Afrikoje, kur gyveno fon, eve, joruba genčių rajonas (Toge, Benine, Nigerijoje ir Konge).
Svarbiausia vudu dalis- muzika ir šokiai, taip pat aukojamos gyvūnų aukos.


Vudu religijoje garbinamos dvasios


- Agve (Agwe) - vandens dvasią, jūreivių ir keleivių globėjas.
- Baronas Samedi (Baron Samedi, Ghede) - mirties ir mirusių pasaulio dvasia. Vaizduojamas kaip skeletas (kaukolė) su cilindrų su cigarete ir tamsiais akiniais.
- Baron Carrefour - nelaimės, nesėkmių mecenatas, juodosios magijos dvasia.
- Damballa - dvasia, susijusių su gyvatėmis (šventasis Patrickas).
- Legba (Legba) - dvasia durys pas Dievą (Šventas Petras, nes tradiciškai katalikybėje vaizduojamas su raktais).
- Erzuli Fred (Erzuli Freda, Mergelė Marija) - meilės dvasia, graži Mergelė, nuotakos drabužiu. Jos simbolis - širdis. Jo spalvos - raudona ir mėlyna.
- Simbi - vandens šaltinių dvasia.
- Ogun (Ogu) - gaisro ir žaibo dvasia, geležies ir karo dievas.
- Mama Brigita - Barono Samedi žmona.
- Marassa (Marassa) - porinė dvasia.
- Mademoiselle Charlotte - jaunų mergaičių globėja.
- Sobolevas (SOBO) - Prancūzijos generolo dvasia.
- Sogbo (Sogbo) - Žaibas dvasia.
- Ti-Jean Petras (Ti-Jean-Petro) - piktoji dvasia nykštukė, arba nevykęs vyras - Ezili Danto.
- Exu Rei - Valdymo dvasia.

Kaip vudu tapo valstybine religija?

1791 metais Haityje vudu pasekėjai sukėlė maištą, nes Prancūzijoje kilo revoliucija ir jie nusprendė išsivaduoti. Kaimelyje Bua- Kaiman po ritualinių vudu šokių, minia nuėjo žudyti prancūzų. Nebuvo gailima nei moterų nei vaikų, vudu pasekėjai užgrobdavo vis kitus miestus, o sukilimas tęsėsi iki 1804 metų, kol Haityje neliko nė vieno baltaodžio žmogaus.
Taip Haitis tapo respublika, o vudu - oficiali religija.

2 komentarai:

Olgerdas rašė...

As kadangi megstu gera muzika tai esu klauses ir tokio tulo Dzimi Hendrikso anksciau.Laikomas geriausiu visu laiku gitaristu.Ir tikrai-jo grojimas virtuoziskas,gali buti tuo paciu agresyvus ir kartu svelnus.Tai savo laiku Hendriksas praktikavo butent vudu religija.Stebint koncertinius jo video,galima pamatyt kaip jis ieina i transa ir groja uzsimerkes linguodamas priekin ir pirmyn,kartais kazka bereiksmisko rekaudamas kaip koks guru...Neziurint jo meistrisko grojimo,yra nemalonu matyti sitaip dvasiu tampoma zmogu,tad seniai jo irasu neklausau.

Linas rašė...

Aga, zinau, bet man jis įspūdžio nepadarė, nors draugas labai svaigo, as kai ne prie rokeriu, tai neinkirtau:)