pirmadienis, sausio 18, 2010

Irakas ištrina atminimą apie Biblijos pranašą




Daug amžių krikščionys, žydai ir musulmonai atlikdavo piligriminę kelionę į Al-Kifl, prie pranašo Ezechielio kapo, praneša "MIGnews".
Nepaisant to, kad tai tipiškas žydų kapas, papuoštas užrašu hebrajų ir charakteringais ornamentais, o viduje buvo Tora,- jis niekada nesukėlė sumaišties tarp piligrimų, tuo labiau, kad 14 amžiuje, prie palaidojimo vietos buvo įkurtas minaretas.
2003metais Irako valdžios institucijos pranešė, kad jos ketina rūpintis žydų šventomis vietomis, kurios gali būti galingas turistų magnetas. Juk Biblijos Nachraj Arama (aramėjų Mesopotamija), yra daug religinių vietų, įskaitant pranašų Ezdros, Danieliaus, Nehemijo, Nahumo ir Jona palaidojimo vietos.
Nors žydai paliko Iraką dar 6 dešimtmečius, vietos šiitai rūpinosi šventovė iki šiol. 2009 m. gegužės mėnesį turizmo ministerija paskelbė, kad ji išlaiko visas paveldo vietas Irake, nepriklausomai nuo religijos, o netrukus prasidės nuo Ezechielio kapas rekonstrukcija.
Kaip pranešė Irako naujienų agentūra "Valio", kad patvirtintais vietos valdžios institucijų potvarkiais per restauravimo darbus visa žydų simbolika bus sunaikinta, o ant Ezechielio kapo bus pastatyta didelė mečetė.
Ludininkų teigimu, jau dabar dauguma žydų simbolių užtepta storu sluoksniu gipso. Tačiau Irako valdžios institucijas paaiškinti, tai nėra islamo spaudimas, o taip gelbėjamas liūdnos būklės istorinis pastatas.

Komentarų nėra: