pirmadienis, sausio 04, 2010

Prezidentūroje - nuogas ir kruvinas Rūpintojėlis


Prezidentūroje pakabintas dailininko Šarūno Saukos Lietuvos vardo tūkstantmečiui skirtas paveikslas. Jame - nuogas kruvinas Rūpintojėlis, Žemaitės, Dariaus ir Girėno bei Virgilijaus Noreikos portretai. 2,5 X 6 m. išmatavimų Nacionalinės premijos laureato Š. Saukos paveikslas Prezidentūroje pristatytas pirmadienį.
„Paveikslas tiek drąsus, kad nutariau panervinti visuomenę. Nutariau truputį visus panervinti, kad neatrodytų, kad čia viskas tik gražu ir solidu. Lietuvos istorija nebuvo lengva, ir tūkstantmetis nebuvo lengvas“, - kalbėjo prezidentė D. Grybauskaitė.
Prezidentė teigia norinti panervuoti visuomenę. Manau, kad tai jai pavyks. Nesu didelis istorijos ar Rūpintojėlių statulėlių garbintojas,tiksliau visiškas negarbintojas, tačiau kai pagrindinę šalies reprezentacinę vietą "puošia" tokie "liguisti" tautodailės kūrinių perdirbimai, matau tik nesiskaitymą su dalies žmonių jausmais. Galima nesutikti su simboliais, tačiau niekas neturi teisės jų niekinti. Daliai žmonių Rūpintojėlis yra neatsiejama tautos kultūros ir vertingojo liaudies meno dalis, o išstatyti jį išrengtą ir dar sukruvintą, panašų į degradą po muštynių alaus bare - kažkas nesuprantamo.

Komentarų nėra: