antradienis, sausio 05, 2010

Prezidento pasisakymai sukėlė riaušes

Senegalo saugumo pajėgas ašarinėmis dujomis išsklaidė krikščionių protestuotojų minią šalia Dakaro katedros. Keliasdešimt jaunuolių mėtė akmenis į saugumo tarnybos darbuotojus, parapijiečių paliko mišias, bandydami nuraminti minią, - praneša "invictory.org"
Protestai prasidėjo, kai kardinolas Theodore Adrien Sara, katalikų arkivyskupas Dakare, apkaltino vyriausybę įžeidžiant krikščionių Senegale jausmus.
Pasak dvasininko, prezidentas Abdoulaye Wade padarė "neatsargių pareiškimų" prieš krikščionis.
Arkivyskupas pridūrė, kad "didžiulis ir nepriimtinas aukščiausios valdžios institucijos pajuokimas Jėzaus Kristaus, mūsų tikėjimo centro, dieviškumo, nepriimtinas".
Skandalas kilo dėl bronzinės statulos, kuri simbolizuoja Afrikos atgimimą ir išlaisvinimą iš nežinojimo, netolerancijos ir rasizmo.
Anot kai kurių musulmonų lyderiai, šis paminklas, tai stabmeldystė ir pinigų švaistymas. Reaguodama į kritiką Abdoulaye Wade, kritikavo krikščionių tikėjimo pamatus.
Prezidento Wade sūnus valstybės vadovo vardu atsiprašė šalies ir pasaulio krikščionių: "Jei Senegalo prezidento žodžiai įžeidė krikščionis, mes atsiprašome, taip pat ir tarptautinės krikščionių bendruomenės".
90% Senegalo gyventojų - musulmonai, krikščionys sudaro tik 6% ir religijų susidūrimai čia labai retas reiškinys.

Komentarų nėra: