trečiadienis, sausio 27, 2010

Kryžių karai. Epizodas trečias


Sujudimas visai jau nebejuokingas, į jį įsijungė socialdemokratas, Seimo narys Vytenis Andriukaitis.
Seimo narį papiktino siūlydamas mokyklų klasėse privalomai kabinti kryžius. Jis mano, kad taip Vilniaus meras Vilius Navickas, ko gero, nori apsivalyti už nelabai gražų elgesį vienoje baikerių šventėje.
Seimo narys sako, kad jeigu jau V. Navickas mano, kad Lietuvos mokyklose turėtų privalomai kabėti Nukryžiuotasis, tai veikiausiai jis nėra skaitęs nei Konstitucijos, nei Konstitucinio Teismo nutarimų.
„Konstitucijoje aiškiai išdėstyta, kad Lietuvoje nėra valstybinės religijos, o KT jau yra pasisakęs dėl Bažnyčios ir valstybės santykio švietimo sistemoje. Tai visiškai aiškiai išreikšta tuo nutarimu“, - sakė V. Andriukaitis. Matyt, Seimo narys tikisi, kad kažkodėl šiuo atveju Konstitucijos bus laikomasi, kai kitur ji tėra gražūs lozungai, realybėje niekais paverčiami įvairiais protokolas, įstatymais. Sakykim, teigiam, kad Lietuvoje nėra valstybinės religijos, o iš tikro yra net 9 valstybinės religijos.
Karai dėl kryžių kabėjimo mokyklose kilo po to, kai Italija kreipėsi į Lietuvą prašydama paramos apskundžiant Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimą, kuriuo privalomas kryžiaus kabinimas valstybinėse mokyklose buvo pripažintas prieštaraujančiu Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencijai.
Nuo to laiko įvairiose Europos šalyse formuojasi tiek priešininkų, tiek kryžių šalininkų batalionai.

Komentarų nėra: