penktadienis, birželio 17, 2011

Juodoji skylė prarijo žvaigždę

Amerikiečių astronomai užfiksavo retą reiškinį - juodoji skylė prarijo žvaigždę. Kosminė katastrofa įvyko Drakono žvaigždyne pačiame galaktikos centre, 3,8 milijardo šviesmečių nuo Žemės. Šis reiškinys sukūrė didžiulį gamos spindulių srautą, kurį užfiksavo teleskopas "Spitzer". Skaičiavimai parodė, kad juodoji skylė prarijo Saulės dudžio žvaigždę, be to proceso metu ji buvo sudraskyta į gabalus. Besisukanti juodoji skylė prarijusi žvaigždę ėmė skleisti du energijos srautus, kurių vienas nukreiptas tiesiai į Žemę.

5 komentarai:

Olgerdas rašė...

Turint omenyje, kad mes viska, kas vyksta kosmose matome ne dabartiniu, bet butuoju laiku (tas laiko dydis priklauso nuo atstumo iki objekto), tai darosi idomu kas liecia ta srauta kur i mus nukreiptas... Kada jis mus pasieks pvz?..

Linas rašė...

Manau, kad dar negreit:)

Kęstutis rašė...

Srautas jau pasiekė :) nebūtų pasiekęs nebūtų užfiksuotas ;)

Olgerdas rašė...

Tiksliau turbut, Kestuti, jis buvo pamatytas, o ne pasieke :)... Is kitos puses, as tai nesu specas tu dalyku, tai laisvai galiu klysti.

Anonimiškas rašė...

Tai niekaip jo nepamatysi, jeigu nebūtų pasiekęs. Čia irgi elektromagnetinės bangos, kaip ir šviesa. :) Taigi, matome ne tai, kas yra, o kas vyko prieš daugiau nei 3 milijardus metų. :)