trečiadienis, birželio 01, 2011

Kvakeriai susitiko Šveicarijoje

Šveicarijoje vyko kvakerių susitikimas. 105 žmonės iš 26 šalių atstovavo kvakerių brolijai. Jaunimo sekcijoje buvo 24 žmonės.
Jungianti konferencijos tema - "Bring and share: A feast of Quaker fare" - atnešk kvakerių palikimo dvasinio maisto ir pasidalink.
Susitikimą lydėjo liudijimai iš Europos, Afrikos, Azijos, kaip skirtingos kvakerių bendruomenės, gyvuojančios nuo reformacijos, sprendžia problemas, veikia besikeičiančiame pasaulyje.
Angliškas kvakerių pavadinimas “Religious Society of Friends” (“Religinė Draugų organizacija”) Jie patys save vadina tiesiog “Friends”.
Kvakerių judėjimas susiformavo apie 1660 m. Anglijoje, smarkių socialinių, politinių ir religinių pokyčių metu. Pats pavadinimas „kvakeriai“ yra menkinamasis, reiškia „drebėtojai“ (quakers, nuo angl. to quake, drebėti). Taip juos pavadino vienas savamokslis pamokslininkas, batsiuvys George‘as Foxas (1624-1691), teisiamas už nepagarbą Anglijos bažnyčiai (jis neketino nukelti kepurės prieš kunigą ar bažnyčios pastatuose) paklausė jo, ar teisėjas nedrebąs nuo Dievo artumo čia pat ir dabar?
Apreiškimas, G. Foxo asmeniniu atradimu ir liudijimu, esąs nuolatinis ir tiesioginis, kiekvienam, belieka į Jį įsiklausyti ir savo gyvenimu jį paliudyti. Jis ilgai klajojo ir meldėsi vidurio Anglijos lygumose, teigė tuomet atradęs „vidinį Kristų“ – kiekviename žmoguje esančią Dievo Šviesą ir Tiesą, prieinamą be tarpininkų. Tad belieka su džiaugsmu gyventi šį gyvenimą, atrandant ir atsakant į tuos Dievo pėdsakus kiekviename žmoguje, pradedant nuo savęs, ir nesidangstant išoriniais sakramentais, apeigomis, Raštu ir jo mokslingu aiškinimu. Tas liečia ir moteris, ir vaikus, ir net psichikos ligonius - visuose galime aptikti “kažką nuo Dievo”.
Už tokių įsitikinimų skelbimą kvakeriai buvo smarkiai persekiojami. 17-18 a. buvo gausiai emigruojama į JAV, britų kvakeris William’as Penn’as įkūrė Pensilvanijos valstiją (kur prieglobstį rado ir Šveicarijos menonitai - amišai, iki šiol JAV tebegyvenantys pagal 18 a. stilių).
1947 metais už pagalbą karo pabėgėliams ir nukentėjusiems kvakeriams buvo paskirta Nobelio taikos premija. Lietuvoje yra mažos kvakerių maldos grupės Kaune, Vilniuje ir Klaipėdoje. Dabar pasaulyje yra apie 360 000 kvakerių.

Komentarų nėra: