ketvirtadienis, birželio 02, 2011

Krikščionybė 2011 m. skaičiais

Pagal kasmetinę  (International Bulletin of Missionary Research;IBMR) ataskaitą tarp krikščioniškų konfesijų gausiausia yra katalikybė – 1,160 milijardo, protestantų (liuteronai, reformatai ir kitos reformacijos laiku gimusios bažnyčios) – 426 milijonai, 378 milijonai priklauso nepriklausomoms, daugiausia charizmatinėms, bažnyčioms, stačiatikių – 171 milijonas, anglikonų – 87 milijonų. 35 milijonai – vienaip ar kitaip triasmenį Dievą neigiantiems „marginaliems“ krikščionims.
Pasaulyje skaičiuojama 42 000 įvairių krikščioniškų bažnyčių, sakykim, 1900 metais jų buvo tik 1600.
Daugiausiai gimsta charizmatinių bažnyčių, jų yra ir didžiausias augimas - charizmatų (sekmininkai, laisvos bažnyčios) kasdien padaugėja 37 tūkstančiais.  Ir tai turint omenyje, kad šios bažnyčios nekrikštija vaikų, o tikinčiaisiais laiko tik suaugusius asmenis. Tai sudaro praktiškai pusę viso kasdienio krikščionių augimo - iš viso krikščionių kasdien padaugėja po 80 tūkstančių
Tuo tarpu ateistai nyksta – jų skaičius  mažėja greičiau negu bet kokios religijos atstovų. Kasdien pasaulyje sumažėja po 300 ateistų. Iš viso skaičiuojama, kad ateistų pasaulyje yra 137 milijonai.

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

na klausimas kiek tie duomenys patikimi, neaišku kokie skaičiai bažnyčių ir tikinčiųjų totalitarinių rėžimų valstybėse, kur viskas veikia pogrindy.

Linas rašė...

Žinoma, kad tai nėra tikslūs skaičiai.Pavyzdžiui, niekas tiksliai negali pasakyti, kiek Kinijoj yra krikščionių,oficialus skaičius - apie 20, o neoficialūs skaičiai varijuoja nuo 75 iki 140 miljonų.