pirmadienis, gegužės 09, 2011

Koptus Egipte vėl žudo įsisiautėję musulmonai

Egipte dar vienas beprasmio smurto proveržis - savaitgalį radikalūs musulmonai salafistai užpuolė koptus krikščionis bažnyčioje ir ėmė šaudyti. Per incidentą žuvo 10 žmonių, apie 150 sužeista. Armija ir policija, kaip visada iš pradžių nesikišo. Sudeginta koptų bažnyčia ir keliolika namų. Pretekstas užpuolimui - esą koptai laiko nelaisvėje dvi moteris, kurios beje yra koptų šventikų žmonos. Esą jos priėmė islamą ir dabar laikomos nelaisvėje.
Musulmonai, beje, visiškai jaučiasi nebaudžiami, nes po kruvino išpuolio jie pareiškė... esą ginkluoti koptai juos užpuolė bažnyčioje. Kariuomenė vėliau suėmė 190 riaušių dalyvių, kuriuos žada teisti karo tribunole. Spėjama, kad dauguma suimtųjų bus... koptai.
Egipte musulmonai aktyviai vykdo džihadą prie krikščionis - žudynės, masiniai pogromai tapo įprastu reiškiniu. Štai praeitų metų lapkričio 15 d. naktį koptus krikščionis al-Nowahed kaime šiaurės Egipte užpuolė tūkstantinė musulmonų ekstremistų minia. Minia iš al-Nowahed ir aplinkinių kaimų sunaikino 22 koptų namus, galvijų ir keletą parduotuvių. Atakos prasidėjo po to, kai kaime pasklido kalbos apie 19 metų koptą krikščionį Hossam Noel Attallah ir 17 metų musulmonę Rasha Mohamed Hussein, kaimo mero giminaitę. Jie buvo pastebėti kartu bevaikščiojantys ir tada iškilo kaltinimai, kad Hossam išprievartavo merginą. Vis dėlto, liudininkai tai paneigė.
Dar keletas panašių incidentų užfiksuota  kitose Egipto vietose. Pretekstai užpulti krikščionis visada tokie patys - jie išprievartavo musulmonę arba "išniekino" Koraną.

Komentarų nėra: