šeštadienis, lapkričio 21, 2009

Katalikai ir anglikonai toliau prekiauja


Katalikai ir anglikonai toliau prekiauja konservatyvių anglikonų siekiu grįžti į Romos glėbį.
Popiežiaus Benedikto XVI susitikimas su Anglikonų Bendrijos vadovu Kenterberio arkivyskupu Rowanu Williamsu yra pirmas po to, kai Vatikanas pranešė apie perėjimo į katalikybę procedūros palengvinimą anglikonams, kurie nusivylė Anglikonų Bendrijoje leidžiamu moterų ir gėjų įšventinimu į kunigus.
Prieš šį susitikimą britų žiniasklaida Kenterberio arkivyskupo vizitą vaizdavo kaip abiejų bendruomenių santykių „sureguliavimą“, tačiau apžvalgininkai tikėjosi, kad taip bus demonstruojama krikščioniška vienybė.
„Abu lyderiai įsipareigojo kartu leistis į šią ekumeninę kelionę, - sakė teologijos daktaras R.Williamas Franklinas, Romoje veikiančios Amerikos akademijos asocijuotasis direktorius. - Žmonės sako, kad jiems neužkertamas kelias žengti į priekį.“
Katalikų ir anglikonų bendrijų vadovai „nori pademonstruoti gerą valią ir parodyti, kad ekumenizmas daro pažangą kitose srityse“, sakė veteranas Vatikano politikos apžvalgininkas Bruno Bartoloni, turėdamas omenyje teologinius klausimus ir ginčą dėl Šventojo Tėvo viršenybės.
„Tačiau iš tikrųjų abi pusės pripažino, kad ekumenizmas žlugo, - B.Bartoloni aiškino naujienų agentūrai AFP. - Katalikų Bažnyčia aiškiai pareiškė, jog ji niekada nepritars moterų kunigystei ir vyskupystei.“
Beje, anglikonai mielu noru nori nusikratyti ne konservatorių, o vadinamaisiais anglokatalikų susirinkimais, su kuriais pati Anglikonų bažnyčia nelabai žinojo, ką daryti. Tiesa, sunerimo ir katalikai - kas bus kai atsiras vedę kunigai, ar tai neišklibins celibato. Todėl kol kas daugiau viešo triukšmo, prekybos ir apsikeitimų mandagiomis frazėmis negu realių veiksmų.

Komentarų nėra: