penktadienis, lapkričio 27, 2009

Vatikanas tris kartus atsisakė suteikti informaciją apie kunigus - pedofilus


Į finalinį etapą įžengė pedofilijos ir smurtavimo prieš vaikus byla Airijoje, kurioje Katalikų bažnyčios tarnai kaltinami šiurpiais nusikaltimais, o pati Katalikų bažnyčia - pedofilų dangstymu. Pasirodė, kad keturi Katalikų bažnyčios arkivyskupai 30 metų visais būdais dangstė nusikaltėlius, kad jie nepatektų į teisingumo rankas ir "nesuteptų katalikybės gero vardo".

Paskutiniai įvykiai rodo, kad padėtis Airijos katalikų bažnyčioje nebuvo atsitiktinumas, o tai ištisa sistema - pats Vatikanas net tris kartus atsisakė suteikti informacijos oficialiai to paprašiusiai komisijai, tiriančiai seksualinės prievartos Airijoje atvejus, praneša BBC, šiuos pranešimus cituoja "Delfi". Todėl naivu manyti, kad prievartavimo faktai nebuvo žinomi Vatikane. Tris kartus komisija, kuri tyrė vaikų prievartavimą Airijoje kreipėsi į Šventąjį Sostą, tačiau atsakymo negavo.
Komisijos, tiriančios katalikų vyskupijos Dubline veiklą, pranešime pažymima, kad komisijos nariai 2006 metais kreipėsi į Šventojo Sosto atstovus, prašydami leisti susipažinti su informacija, esančios panešimuose, siunčiamuose į Vatikaną, byloje dėl to, kad katalikų dvasininkai žagino Airijoje vaikus.
Tačiau jie gavo neigiamą atsakymą dėl to, kad šie paklausimai "nebuvo atsiųsti per atitinkamus diplomatinius kanalus".
2007 metų vasarį ir anksčiau 2009 metais Vatikano atstovai ignoravo dar du tokius komisijos paklausimus, pažymi BBC.
Žinoma, po pranešimo paskelbimo Airijos Katalikų Bažnyčios vadovas Seanas Brady tryško nuoširdumu ir "pareiškė apgailestavimą" dėl tų, atvejų, kai dvasininkai žagino vaikus laikotarpiu nuo 1975 iki 2004 metų, ir dėl to, kad Bažnyčia ilgą laiką slėpė šiuos faktus. "Aš labai apgailestauju, ir man gėda", - sakė jis. Keturi arkivyskupai nuolat gynė tvirkintojus, stengdamiesi, kad jie nepakliūtų į teisingumo rankas, atskleidė Dublino arkivyskupijoje trejus metus vykęs tyrimas.
"Dublino arkivyskupija - bent jau iki dešimto dešimtmečio vidurio - slėpė vaikų lytinio išnaudojimo atvejus, vengdama skandalo ir saugodama Bažnyčios reputaciją", - nurodoma ataskaitoje. Čia taip pat rašoma: "Visi kiti dalykai, įskaitant vaikų interesus bei teisingumą, buvo žemiau šių prioritetų".
"Daugeliu atveju vaikų interesų buvo visiškai nepaisoma ir prievartautojai, likę laisvėje, toliau išnaudojo vaikus", - skelbiama ataskaitoje.
Tačiau situacija nesikeičia iš esmės, Katalikų bažnyčia pasiekė, kad kunigų pavardės nebūtų skelbiamos viešai, vadinasi, prievartautojai negaus deramos bausmės, o Vatikano sistemai svarbus tik savo "geras vardas", o ne tiesa ir teisingumas.

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

nu katalikai, pedofilu klapciukai kur jusu komentarai? jei jusu vadovai daro tokius dalykus tai link kokio degradavimo jus einate? netrukus biblinis Dievas sunaikins visas sias pasaulines religijas! nes jau parode jos tikra veida, ir pas kokius Dievo atstovus tada kreipsites, katalikai!?