antradienis, spalio 11, 2011

Vokiečių teologai - katalikybė seniai suskilusi

Vokiškai kalbančių katalikų akademinė bendruomenė vis labiau kaista, esama padėtis neduoda ramybės, o Katalikų bažnyčios nereagavimas varo į neviltį - Vokietijos katalikų bažnyčia ypač sparčiai netenka savo narių. Intelektualų diskusijose svarstoma galimybė suskilti Katalikų bažnyčiai į modernistus ir konservatorius. Šveicarijoje susitikę trys žymūs vokiečių teologai viešai svarstė šią galimybę, praneša  "Седмица.ru".
Štai teologas G.Šelkschornas teigia, kad „Katalikų bažnyčia jau yra „gilaus suskilimo“ būsenoje ilgą laiką, o popiežius nereaguoja“.  
Dar blogiau, kad teologai nelabai mato ir išeities, sakykim J.Tiukas teigia, kad net jei būtų įvestos visos reformos – tikėjimo katalikybėje krizės nepašalinsi... Dar vienas teologas išvis papasakojo, kas dedasi šiuolaikiniuose teologijos fakultetuose Vokietijoje – viename jų atvirai dėstoma teorija, kuri paneigia, kad Jėzus Kristus buvo Dievo sūnus, o vietiniai vyskupai visiškai nereaguoja...
Tai ne pirmi vokiečių teologų bandymai viešai diskusijai.  Prieš kiek laiko 300 teologų pasirašė kreipimąsi dėl reformų,  "Katalikų jaunimo sąjunga" (BDKJ) taip pat ragina imtis reformų - jaunimas nukreipė 2 šaukimus vyskupams, pirmasis jų - 60 tezių ant medinių rėmų, pritvirtintų priešais vieną iš Kelno bažnyčių, antrasis  - publikacija "Dievo vaikų laisvė".
Bendras BDKJ susirinkimas paskelbė publikaciją "Dievo vaikų laisvė", kurioje vyskupai kviečiami dialogui, kokias reformas reiktų atlikti, ypač atkreipiamas dėmesys į lyčių lygybės, celibato panaikinimo, pasauliečių dalyvavimas  bažnytinių valdžių rinkimuose klausimus.
Jaunimas nusiteikęs rimtai. "Mes laukiame, kad kiti rimtai vertintų mūsų pasisakymus",- sakė organizacijos vadovas Dirkas Tencleris. BDKJ – tai asociacija, vienijanti 17 katalikų jaunimo sąjungų, kuriose yra apie 660 000 jaunų vokiečių. Jaunimas pabrėžė, kad jie nenori Katalikų bažnyčios skilimo.

Komentarų nėra: