antradienis, gruodžio 14, 2010

"WikiLeaks“ - Rusijos stačiatikių bažnyčia – politinis vienetas

 „WikiLeaks“ duomenys rodo, kad ne tik Romos katalikų bažnyčia kišasi ir nurodinėja vyriausybėms, bet tą patį daro ir Rusijos stačiatikių bažnyčia (RSB). Rusijos stačiatikių bažnyčia prisipažino veikianti pirmiausia politiškai.
JAV diplomatų ataskaitos rodo, kad RSB prisipažįsta palaikanti Rusijoje „Valdomą demokratiją“. JAV diplomatas Džonas Beili  2010 metais sausio 28 dieną turėjo susitikimą su mitropolitu Ilarijonu. Šį dokumentą „WikiLeaks“ ir skelbia.
Ilarionas aiškino, kad  
RSB siekia išplėsti savo įtaką visuomenei ir palaiko „Valdomos demokratijos“ politiką, be to, prisipažino, kad stačiatikių bažnyčios mokymą ir kasdienį rusų gyvenimą skiria praraja.
Ilarijonas pareiškė, kad RSB stengiasi plėsti savo įtaką, visų pirma darydama viešus pareiškimus savo naudai, įvesdama vaikų mokymą, taip pat RSB gali veikti politinius įvykius per patriarchą Kirilą bei teigė, kad Rusijos stačiatikių bažnyčia jau vaidina svarbų vaidmenį net užsienio politikoje.
Amerikiečių diplomatas rašo, kad Stačiatikių bažnyčia jau „valstybė valstybėje“, kuri yra politinis, o ne dvasinis vienetas.
Diplomatas pabrėžia, kad Stačiatikių bažnyčios veiksmai ir pareiškimai, kas liečia požiūrį į kitas religijas – neatitinka. Pasisakydami prieš diskriminaciją, stačiatikiai vis dėlto ją palaiko, teigdami  "tradicines ir netradicines" dvasingumo formas.  
Diplomatas pabrėžia, kad RSB užėmė politinio lyderio poziciją, tačiau jos įtaka rusams visai menka. RSB pareiškia, kad ji, panaudodama politinę įtaką,  planuoja įsiskverbti į visas Rusijos visuomenės sritis. JAV šiuo atveju galvoja, jog reikia nelikti nuošaliai ir priminti stačiatikiams, kad krikščioniškos normos turi būti taikomos visiems žmonės, ne tik stačiatikiams.

Komentarų nėra: