ketvirtadienis, gruodžio 23, 2010

Kamerūne Katalikų bažnyčia švenčia 120 metų jubiliejų



Gruodžio mėnesį Kamerūno katalikai dalyvavo renginiuose, kuriais buvo paminėtas katalikybės šalyje 120 metų jubiliejus, praneša "Vatikano radijas".  Katalikiško tikėjimo pradžia šalyje - aštuonių misionierių atvykimas ir misijų stoties įsteigimu. Jiems vadovavo t. Gerhard Henri Vieter. Jie atvyko į Kamerūną 1890 metų 25 spalio ir kitą dieną aukojo pirmąsias šv. Mišias.
1927 metais įsteigta jau seminarija. Augant tikinčiųjų ir dvasininkų skaičiui, didėjo ir steigiamų vikariatų skaičius, o 1955 metais buvo įkurta Kamerūno katalikų hierarchija.
Šiandien Kamerūne gyvena apie šešis milijonus katalikų, sudarančių apie trečdalį visų gyventojų, priklausančių penkioms arkivyskupijoms ir 19 vyskupijų. Bažnyčia taip pat administruoja pusantro tūkstančio mokyklų, apie tris šimtus ligoninių.
Kamerūno sostinė Jaundė yra tapusi svarbiu katalikiškos formacijos centru visame regione. Joje veikia Katalikiškas centrinės Afrikos universitetas. Be teologijos, filosofijos ir teisės dalykų jame dėstomos socialinių mokslų ir medicinos disciplinos. Šiuo metu jame studijuoja apie 1600 studentų iš dvidešimties šalių.

Komentarų nėra: