ketvirtadienis, gegužės 13, 2010

Bažnyčios veikla - alaus gamyba, bet mokėti mokesčių nesinori


Kaip dominuojanti religija mėgsta užsiropšti ant valstybės galvos, o ypač kišenės - rodo Kipro stačiatikių bažnyčios pavyzdys - ji atsisako mokėti mokesčius nuo savo komercinės veiklos. Skola dabar nemaža - 169 milijonai eurų.
Arkivyskupas Chrizostomas II pareiškė, kad Kipro stačiatikių bažnyčia valstybei nesumokės nė 1 euro, kol jis yra vadovas, praneša ИТАР-ТАСС.
Kipro prezidentas kreipėsi į šventikus, ragindamas ekonominės krizės metu mokėti mokesčius. "Niekas neturi teisės slėptis už savo organizacijos šventumo",- sakė prezidentas ir ragino mokėti mokesčius nuo komercinės veiklos.
Kipro stačiatikių bažnyčia yra viena iš turtingiausių stačiatikių bažnyčių, jai priklauso didžiuliai žemės plotai, ji turi banką, valdo alaus daryklą ir alkoholinių gėrimų gamyklą ir t.t.
Tai sena situacija, nes Kipro konstitucija leidžia iš bažnyčios išieškoti mokesčius tik jei yra vadovų parašas. Aišku, jie nepasirašo. "Pakeiskite konstituciją",- pareiškė arkivyskupas Chrizostomas II. Jis pataria Vyriausybei kreiptis į teismą, tiesa, sako, kad jei Kipro stačiatikių bažnyčia praleimės teismą, ji vis tiek nemokės, o jei pralaimės vyriausybė, ji turės nustoti kelti mokesčių skolos klausimą.
Beje, Lietuvoje priimti įstatymai, kad katalikų bažnyčia ir kitos tradicinėmis laikomos religijos, nemoka jokių mokesčių valstybei, net ir už komercinę veiklą.

Komentarų nėra: