penktadienis, spalio 09, 2009

Lietuviai katalikai JAV. Skaičiai

Kunigas Antanas Saulaitis spaudai pateikė įdomius duomenis, kuriais remiantis galima susidaryti vaizdą, kai gyvuoja lietuviškos katalikų parapijos JAV. A.Saulaitis ragina JAv gyvenančius katalikus lankyti pamaldas, ns nuo to priklauso parapijų ateitis.
Čikagos katalikų arkivyskupija spalio mėnesį skaičiuoja savaitgalinių Mišių lankytojus.
A.Saulaitis rašo:"Pastaraisiais metais labiausiai išgarsintas atvejis buvo New York miesto Aušros Vartų bažnyčios uždarymas. Joje lietuvių kalba pamaldų jau nebuvo dešimtmetį ar daugiau. Labai uoliai grupė žmonių būrėsi ją gelbėti, priešintis arkivyskupo nuosprendžiui visokiais įmanomais būdais. Boston miesto Šv. Petro parapija sugebėjo uždarymą atidėti ir labai gyvai buria bei ugdo apylinkės lietuvius.Šiuo metu uždaroma Cleveland miesto Šv. Jurgio parapija, sujungiama su uždaroma Dievo Motinos Nuolatinės Pagalbos (DMNP) parapija, su lietuviu klebonu iškilsiančia naujo švento globėjo pavadinimu DMNP sodyboje. Seniausia lietuvių Šv. Jurgio bažnyčia Shenandoah, PA, atrodo, bus griaunama, nepaisant ten gyvuojančios bendruomenės ir likusių išteklių.

Vyskupijos turi savo programą ir planą. Čikagoje skaudžiai išgyvenome savo seniausios Šv. Jurgio bažnyčios baigtį. Jau senokai apgailėjome didžiausios lietuvių Šv. Kryžiaus bažnyčios netektį. Šv. Kryžiuje sekmadieninis lietuvių būrelis vis mažėjo, kai 1,400 sėdimų vietų bažnyčioje keletą sekmadienių tebuvo devyni asmenys, įskaitant zakristijonę, vargonininką ir jo žmoną giesmininkę, šie susibūrė apie atvykusį kunigą ir pasakė, kad nebeatvažiuotų.
Spalio sekmadienį lietuvių katalikų penkiose vietose per aštuonerias Mišias iš viso būna apie 2,200.
Kai vyksta mėnesinės lietuvių Mišios šiauriniuose priemiesčiuose, spalio lankomumas kiek padidėtų. (Lenkų pamaldas 90-tyje arkivyskupijoje vietų lanko 350,000 arba 44 nuošimčiai žinomų tautiečių.) Jeigu Katedron suvažiuotume kaip per Velykas ir Kalėdas, džiaugtumėmės ir mes patys, ir Čikagos arkivyskupija. Vien Palaimintojo J. Matulaičio misijoje per pastarąsias Velykas buvo daugiau nei 3,000 tikinčiųjų. Turėtų būti buvę dvigubai per visas kitas keturias bažnyčias – Šv. Antano Cicero, Nekalto Prasidėjimo Brighton Park, Šv. Mergelės Marijos Gimimo Marquette Park ir tėvų jėzuitų koplyčioje".

Komentarų nėra: