pirmadienis, spalio 05, 2009

Atsisakė šventinti kryžių



Lietuvoje naujos mados. Nors iki šiol katalikų kunigai uoliai šventino viską, kas juda ir kas ne, staiga atsirado doruolių, kurie ėmė abejoti ar viską galima šventinti.Dzūkijoje kunigai atsisakė šventinti kaimo žmonių pastatytą kryžių.
„1940-1953 metų kaimo netektims atminti“. Tokį paminklinį kryžių savo lėšomis ir bendru darbu Dzūkijoje pastatė Mančiagirės kaimo bendruomenė.Bet tai sukėlė parapijos ganytojo pyktį. Marcinkonių klebonas Algis Vaickūnas kviestas ne tik neatvyko į kryžiaus statymo iškilmes, atsisakė jį pašventinti, bet ir iškoneveikė kaimo žmones. Negana to, kaip gūdžiais sovietiniais laikais dvasininkas pasiūlė kryžių nugriauti: „Kryžius turi liudyti tik Kristaus kančią, ne žmonių. Toks kryžius, kurį pastatė kaimas, – šventvagystė“.Klebonas supyko, kad skulptorius Vytautas Nalivaika su kaimo žmonėmis ant kryžiaus įkomponavo relikvijas, pasakojančias kaimo istoriją, bet nepakabino Nukryžiuotojo.
„Mums tokie kunigo žodžiai buvo kaip šlapiu skuduru per veidą“, – neslėpė nuoskaudos Mančiagirės kaimo žmonės.
Taigi, šventinti automobilius, kaip kunigai darė tiesiog Vilniaus gatvėse, nėra šventvagystė, o va kryžius - jau šventvagystė.

1 komentaras:

ramaske rašė...

Butu pasventines,tik kad anas seniai danti grieze ant savo parapijieciu,nes is kaledojimo kasmet grizdavo tusciom kisenem.O cia dabar tie biedniokai susimete ir kryziu pasistate.O kunigeliui is to susimetimo vel niekas nenubyrejo,tai galutinai perpilde sielvarto taure ir nusprende ganytojas,kad reikia nuo siol elgtis grieztai,pagal reglamenta.Norejo avys karo,-turi kara.