penktadienis, spalio 16, 2009

Airijos katalikų ganytojai prašo atleisti už seksualinį išnaudojimą


Airijos Vyskupų konferencijos metiniame susitikime ganytojai paprašė atleidimo asmenų, kurie patyrė kunigų ar vienuolių seksualinį priekabiavimą ar išnaudojimą šalies mokyklose ar vaikų prieglaudose. Vyskupai taip pat pažadėjo daryti viską, kad ateityje nepasikartotų panašūs dalykai. Be to vyskupai analizavo Vaikų išnaudojimo tyrimo komisijos ataskaitą.
Tris valandas trukusiame Airijos vyskupų susitikime su seksualinio išnaudojimo ir priekabiavimo aukomis, buvo kalbama apie skausmingas nukentėjusių asmenų patirtis ir pasekmes jų šeimoms. Taip pat buvo pasmerkti niekingi išnaudojimo aktai. Vyskupai paprašė atleidimo ir už tai, kad nebuvo išvengta Bažnyčiai patikėtų vaikų išnaudojimo ir kad negirdėjo kaltinimų.
Airijos Vyskupų konferencijos išplatintame pranešime rašoma, kad nukentėjusieji ir vyskupai sutarė, jog šis susitikimas yra proceso pradžia. Galiausiai buvo nuspręsta įsteigti grupę, kuri tarpininkaus ir palaikys ryšius tarp nukentėjusių ir vyskupų.
Apie tai pranešė "Vatikano radijas"

Pedofilijos skandalai JAV ir Airijos katalikų bažnyčioje - skaičiai

2002 metais paaiškėjo, kad JAV nuo praėjusio amžiaus šeštojo dešimtmečio daugiau nei 4 tūkst. kunigų lytiškai išnaudojo apie 11 tūkst. vaikų.

Iki 2004 metų JAV kunigus lytiniu išnaudojimu nuo praėjusio amžiaus šeštojo dešimtmečio iki 2002 metų apkaltino 10 667 žmonės. 46,9 proc. kaltinimus kunigams pateikusių žmonių sakė, kad lytinę prievartą patyrė ne po vieną kartą.

2007 metais dėl seksualinio išnaudojimo buvo įteikti dar 689 pareiškimai. Iki 2008 metų balandžio JAV katalikų bažnyčia kunigų pedofilų aukoms už padarytą žalą buvo sumokėjusi 2 mlrd. dolerių (apie 5 mlrd. litų).

2009 metų gegužę panašus skandalas nauja jėga užvirė ir Airijoje. Čia buvo paviešinta ataskaita, apnuoginusi Katalikų bažnyčios globotų vaikų patirtą prievartą.Dokumentą paskelbė komisija, 9 metus tyrusi žiaurumus, kuriuos nuo praėjusio amžiaus ketvirtojo iki dešimtojo dešimtmečio patyrė Katalikų bažnyčios globojami airių vaikai.
Išmokų suma aukoms gali siekti nuo 2 iki 11 milijardų eurų.

Komentarų nėra: