trečiadienis, spalio 21, 2009

Įstatymų projektai Lietuvoje po vyskupijų letena?

Seime vykusioje konferencijoje „Mes ne prašome, o reikalaujame“, skirtoje ginti moters teises Seimo narė prof. Marija Aušrinė Pavilionienė be būdingų jai emocionalių feministinių teiginių pažėrė ir kai ką, kas šiaip jau yra skandalas demokratinėje visuomenėje – pasirodo, įstatymų projektai keliauja į katalikų juristų rankas. Ir be vyskupų žinios niekas nevyksta.
„Lietuvoje įstatymų projektai atiduodami katalikų juristų peržvalgai. Katalikybės įtakoje sukurta šeimos politikos koncepcija. Valstybinės aukštosios mokyklos rengia dvasininkus ir religijos mokytojus. Vėl kartoju mūsų konferencijos pavadinimą ir leitmotyvą: mes neprašome, mes reikalaujame, kad Lietuvoje būtų gerbiamos žmogaus ir moters teisės, kad klerikalai nesikištų į įstatymų leidybą, nes jų įtakoje priimti įstatymai ir koncepcijos sulaukia demokratinės Europos bendrijos pasmerkimo“, - kalbėjo M. A. Pavilionienė.
Turbūt ryškiausias klerikalinio įsikišimo į įstatymus pavyzdys yra religijos srityje. Katalikų kunigų parengtas, pranciškono A.Peškaičio peržiūrėtas įstatymas padalijo Lietuvos piliečius pagal religines pažiūras į privilegijuotus ir antrarūšius, nors Konstitucija teigia, kad visi piliečiai turi būti lygūs.

Komentarų nėra: