penktadienis, rugpjūčio 12, 2011

Lietuvos evangelikų reformatų bažnyčiai JAV vadovavo moteris

Lietuvos evangelikų reformatų bažnyčia Lietuvoje, susikūrus dviem save tradicinėmis vadinančiomis bendruomenėmis, vis paskanžioja, kuri yra reformistinė ir liberali, o kuri tradicinė. Tačiau pamirštama, kad buvo laikas, kai Lietuvos evangelikų reformatų bažnyčiai JAV vadovavo būtent moteris. Šiek tiek apie ją.
 Alena Vileišytė – Devenienė – Grigaitienė (g.1904 m. spalio 1d. Vilniuje, m. 1999m. vasario 14 d. Sent Pytersberge, Floridos valstijoje, palaidota Čikagoje, Devenių kapuose) – viena uoliausių Amerikos lietuvių moterų. Ji - advokato Jono Vileišio, varpininko, tautinių - demokratinių idėjų puoselėtojo, Vasario – 16- osios Akto signataro, ilgamečio Kauno burmistro, dukra.
Amerikoje nebuvo lietuvių organizacijos, dirbančios Lietuvos laisvinimo darbą, kurioje nedalyvautų A. Devenienė. Ji – nepamainoma seimų, kongresų, suvažiavimų dalyvė, talentinga oratorė, plataus masto organizatorė. Alena buvo trečiosios Vileišių kartos atžala, pagal tėvą – iš valstiečių, pagal motiną – iš didikų: senos aristokratų Kasakauskų giminės, kilusios iš Mazovijos, o jos pirmtakai Korvinai (apie XIII a.)iš Panonijos. Greičiausiai jos tėvus - Joną Vileišį ir  Oną Kasakauskaitę - jungė  bendras kultūros supratimas, tie patys pomėgiai ir romantiška meilė. Nors kilmingoji Kasakauskų - LDK grafų,  bajorų  giminė ir nenorėjo „prasčioko“ jaunikio, bet panašių pažiūrų dėdei grafui Stanislovui Kasakauskui įsikišus, vestuvės įvyko senajame jo tėvo suprojektuotame Vaitkuškių dvare, Ukmergės rajone, 1902m. spalio 22d. Pajauniais buvo Antanas Smetona, Povilas Gaidelionis ir Jurgis Šaulys.
1966 metais Alena Devenienė buvo išrinkta Lietuvos evangelikų reformatų bažnyčios tremtyje XIX sinodo direktore – pirmąja moterimi į šias pareigas per visą bažnyčios istoriją. O išeivijos lietuvis  publicistas ir Devenių bičiulis Viktoras Karosas rašė: ...„daktaro tėviškės Klausučių žemės suėjo su mano tėvų ir protėvių žemėmis Biržų miesto laukuose ir mes abu esame Lietuvos reformacijos ir kunigaikščių Radvilų dvasiniai ir idėjiniai palikuoniai.“

Komentarų nėra: