antradienis, rugpjūčio 09, 2011

Tikėk ir streso nebebus

Mokslininkai nustatė, kad yra ryšys tarp tikėjimo ir to, kaip jie gali nerimauti dėl kažkokių dalykų. Tie, kurie tiki Dievu, kuris žiūri palankiai, mažiau nervinasi, nerimauja ir žymiai lengviau pakelia sunkumus, negu tie, kurie tiki baudžiančiu ar abejingu beveidžiu Dievu.
Tyrimo rezultatai paskelbti "Journal of Clinical Psychology" ir pristatyti JAV psichologų konferencijoje.
Tyrime dalyvavo 332 judėjai ir krikščionys. Rezultatai parodė, kad jei žmogaus sieloje - gerasis Dievas, jis daug psichologiškai stabilesnis.
Antrame tyrime 125 dalyviams judėjams buvo demonstruoti įrašai, kad būtų padidintas pasirikėjimas Dievu užtarėju, padėjėju. Per dvi savaites vykusį eksperimentą medikai konstatavo, kad dalyviams žymiai sumažėjo nepasitikėjimas savimi, streso ir nerimo lygis.

3 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Galima tikėti praktiškai bet kuo ir tai sumažina streso lygį, pvz. kad mus stebi ir mums padeda gerieji elfai, fėjos ir t.t. :)
Bet tikėjimo vertės tai nepadidina.

Dmitrijus rašė...

Čia tas tyrimas, jei kam įdomu:
www.jpsych.com/pdfs/2011_JCLP_Proof.pdf

Pagal mane, tai visiškai bevertis tyrimas su daugybe apribojimų - pvz., krikščionių tik 35% ir didžioji dauguma protestantai. Duomenys surinkti internetu ir vargu ar atspindi bendrą krikščionių vaizdą. Be to, apie netikinčius apskritai jokios kalbos nėra. Galų gale ar neakivaizdu yra tai, kad jei aš tikiu į Dievą, kuris mane myli, saugo ir kuriuo aš pasitikiu, aš jaudinsiuos mažiau negu tikėdamas į Dievą, kuris yra baudžiantis, neprognozuojamas ir kuriuo sunku pasitikėti? Kam dar reikia tyrimus daryti? Eilinis pinigų švaistymas ir bandymas sau mokslinį pliusuką uždirbti - praktinės naudos tai jokios tame nėra.

Anonimiškas rašė...

Su situo pasakymu pilnai sutinku:
"jei žmogaus sieloje - gerasis Dievas, jis daug psichologiškai stabilesnis".