šeštadienis, balandžio 25, 2009

Vatikano archyvai toliau stebina tyrėjus

Vienas vokiečių tyrėjas atskleidė, kad Bažnyčia uždraudė katalikams I.Kanto veikalus, tačiau leido skaityti "Mein kampf" ("Mano kova") ir kitas Adolfo Hitlerio knygas - jos niekada nebuvo įtrauktos į uždraustų knygų sąrašą. Nuo 1559 iki 1966 metų, pirmiausia reaguojant į Martino Lutherio reformą, į šį sąrašą pakliuvo daugiau kaip 4 tūkst. mokslininkų, filosofų, rašytojų darbų, tarp jų M.Lutherio ir Johno Calvino, Giordano Bruno, Galileo Galilei, Honoret de Balzaco, Heinricho Heine's, Immanuelo Kanto, Jeano Paulio Sartre'o ir kitų.
Prieš lemiant tokį knygos likimą būdavo rengiamas specialus ekspertų susitikimas. Uždraudžiamos tik tos knygos, kurios pakerta tikėjimą ir moralę. Sąrašą liautasi pildyti tik prie piopiežiaus Pauliaus VI, tačiau Vatikanas nieko nepaskelbė, jog šis sąrašas būtų oficialiai panaikintas.
Uždraustųjų knygų sąraše nėra ir kitų XX amžiaus nusikalstamų lyderių darbų: nei Lenino, nei Stalino, nei Mussolini.
Beje, tai kelia nuostabą, nes pirma knyga, kuri buvo įrašyta kaip draudžiama katalikams šiame sąraše - Šventasis Raštas.
Taigi, katalikams iki šiol draužiama skaityti Bibliją, bet leidžiama "Mein kampf", tiesa, to sąrašo seniai niekas nesilaiko.

2 komentarai:

Dalia rašė...

Ką čia bepasakysi... Nusišaut su durų rankena, kaip mano vaikystės draugas išsireikšdavo. :)

Anonimiškas rašė...

Kataliku baznycia netik leidzia skaityti sv. Rasta, bet vienuoliai ir vienuoles ir kunigai vadovauja sv. Rasto aiskinimosi bureliams.