šeštadienis, balandžio 09, 2011

Kiek Lenkijai kainuoja Katalikų bažnyčia?

Katalikų bažnyčia mėgsta pabrėžti, kad ji labai skurdi, amžinai persekiojama ir neturtinga. Tikrųjų sumų, kiek kiekvienoje šalyje kainuoja tautoms išlaikyti Vatikano adeptus, nėra skelbima, tačiau iš nuotrupų aiškėja, kad sumos siekia šimtus milijonų. Veikdama pagal tą pačią schemą Katalikų bažnyčia  visur stengiasi pramušti sau palankius įstatymus, kurie užtikrintų privilegijas ir pinigų srautus iš šalies biudžeto. Veikiama per politikus ir valdžios viršūnėles. Tokiu būdu tikinčiųjų suaukojamos lėšos tėra tik lašas, palyginus su sumomis, kurias iš šalies biudžetų pasiima  Katalikų bažnyčia. 
Sakykim, mūsų kaimynė Lenkija. Padėtis panaši kaip ir Lietuvoje. Konstitucija kaip ir bendra visiems piliečiams, tačiau... vietoj vieno bendro įstatymo visiems piliečiams buvo priimti skirtingi įstatymai kiekvienai religijai, o daugiausia privilegijų buvo suteikta kam? Žinoma, Katalikų bažnyčiai. Ir šioje šalyje jie yra lygesni už lygiausius.
Lenkijos baltarusių lyderis E.Czykwinas prasitarė, kad Lenkijos valdžia valstybės lėšomis išlaiko net tris katalikiškuosius universitetus ir tris kunigų seminarijas.Visam katalikiškajam mokymui Varšuva per metus skiria per 100 mln. zlotų (apie 100 milijonų litų). Ir čia tik viršūnėlės, o kur dar tikybos mokymas, katalikiškos gimnazijos, jaunimo organizacijos, kapelionai armijoje ir t.t.?  
Taigi, sumos susidarytų stulbinamos.  
Iš kitos pusės, šalyse, kur Katalikų bažnyčia neranda kelio prie šalies biudžeto, ji vos vegetuoja ir yra bejėgė. Sakykim, Prancūzijoje arba JAV.  

Komentarų nėra: