antradienis, balandžio 26, 2011

Iš Rusijos nori atimti... Pagranduką

Kai jau tautos pykstasi, tai rimtai. O kai kurioms tautoms išvis nesiseka. Štai, pavyzdžiui, rusai. Japonai iš jų nori atimti Kurilus, o ukrainiečiai - pasakų veikėjus.Tarp rusų ir ukrainiečių bręsta rimtas konfliktas, mat ukrainiečiai nori atimti iš Rusijos pasakų veikėjus Pagranduką ir Ilją Muromietį.  Rusija yra sudariusi pasakų žemėlapį, pagal kurį Pagranduko (Колобoк) tėviškė yra Simbirsko gubernija, o Iljos Muromiečio (Ильи Муромца) - Muromo miestas Vladimiro srityje.
Ukrainiečiai su tuo nesutinka ir sudarė nuosavą žemėlapį, praneša "Дождь", esą Pagranduko tėvynėje Rusijoje anksčiau augo tik grikiai, o Muromiečio gimtine laiko Murovsko miestelį, aiškindami tuo, kad kai kunigaikštis pašaukė karžygį apginti Kijevą, Ilja per 5 valandas ten atvyko.
Į kovą už Pagranduką ukrainiečiai turėjo stoti su rusais, kai pastarieji sukūrė mokslo šaką -pagranduktyrimai (колобковедение) ir pasiūlė Pagranduką padaryti pasaulio futbolo, kuris vyks 2018 Rusijoje, simboliu. Į kovą įsijungė mokslininkai, tyrinėję žodynus - rusų mokslininkai atrado žodį "колебятка", o ukrainiečiai tvirtino, kad žodis "Kolo" - apskritimas, ratas - tik ukrainiečių kilmės.
Ukrainoje Pagrandukui pastatė net paminklą, o 2002 metais jis išspausdintas ant pašto ženklo.
Vis dėlto tiek rusų, tiek ukrainiečių mokslininkai nutarė keistis informacija ir nebekariauti. Pasaulyje folkloras nesaugomas kaip intelektualinė nuosavybė, todėl juridiškai uždrausti pasakų neįmanoma. Taigi, ukrainiečiai pareiškė, kad nesibylinės dėl Pagranduko su Rusija, o dėl Katinėlio ir Gaidelio (koks palengvėjimas) su Lietuva...

4 komentarai:

Zita rašė...

Rimti čia juokai...:)

geltonsnapis rašė...

vo ba, čia tai geras :DDD
dažniau tokių naujienų! :))

Linas rašė...

Nu už Katinėlį ir Gaidelį aš jiems neatleisčiau:)

Emanuelis rašė...

:DDD