antradienis, sausio 25, 2011

Nori būti laimingas - tikėk

Analitinis centras "Gellap" apklausė 550 000 amerikiečių per pusantrų metų ir nustatė, kad tikintys žmonės labiau patenkinti gyvenimu.
Apklausoje buvo 2 klausimai, susiję su religiniu gyvenimu:
1. Tikėjimo svarba jų gyvenime
2. Bažnyčios lankymo dažnymas.
Pagal atsakymus susiformavo trys grupės:
1. Labai religingi. Tikėjimas užima svarbią vietą kasdieniniame gyvenime, kassavaitinis dalyvavimas pamaldose - 43,7% procentai suaugusių JAV gyventojų.
2. Nuosaikiai religingi - visi, kurie nepateko į labai religingų kategoriją, t.y. jie kaip ir tiki, tačiau tai nevaidina svarbaus faktoriaus jų gyvenime  – 26,6%.
3. Nereligingi - į bažnyčią nevaikšto arba vaikšto retai, religija nesvarbi – 29,7%.
Pasirodė, kad antroji ir trečioji grupė praktiškai nesiskiria savo rodikliais, tuo tarpu pirmoji aiškiai išsiskiria į gerąją pusę. Bendras gerovės indeksas pirmosios grupės - 68,7; o antrosios ir trečiosios – 64,2.
Tyrėjai nurodo, kad gerovės indeksas nepriklauso nuo anžiaus, rasės, nacijos, gyvenimo vietos ir šeimos padėties.
Pirmoji grupė gyvenimu patenkinta 6,4% daugiau, emocinė sveikata geresnė 4,3%, fizinės sveikatos indeksas aukštesnis 1,4%, sveiko gyvenimo būdo indeksas -  8% aukštesnis ir t.t.

4 komentarai:

geras ateistas rašė...

Religija - opiumas liaudžiai? Iš esmės tai, kad girtas žmogus yra laimingesnis už žmogų nereiškia, kad reikia prisigerti... Analogiškai ir tai, kad labai religingi žmonės yra minimaliai laimingesni nereiškia, kad reikia imti save apgaudinėti...

Linas rašė...

Negaliu atsakyti už visus:) JAV biški kitokia padėtis, negu čia ar Irane. Ten religija - laisvos valios išraiška, o ne dar viena politinė priemonė. Taigi, yra dvi pusės - politinė ir visuomenės valdymo institucija ir tai, ką žmogus mano ir išgyvena asmeniškai. Pirmajai pusei nusispjauti ant visų moralės dėsnių, tiesų, ji gyvena autonomiškai, pati dėl savęs. Antroji - žmogaus įsitikinimai, kurie turi pagrindą arba ne.
Aš tai siūlyčiau savęs neapgaudinėti ir negerti.
O ką tu siūlai? Kaip tapti laimingesniu?

geras ateistas rašė...

Na... tyrimų nedariau, bet mano paties gyvenimas - laimingas. To priežastimis laikyčiau - įdomų darbą, įdomius hobius, įdomius žmones su kuriais bendrauju ir, galų gale, mano elgesį, neprieštaraujantį mano įsitikinimams.

Antroji - žmogaus įsitikinimai, kurie turi pagrindą arba ne.
Labai didelė dalis įsitikinimų turi klaidingus pagrindus. :)

Linas rašė...

Tyrimai nesupriešina laimės ir tikėjimo ar netikėjimo.
Žinai, net ir gražiausių ir garsiausių moterų vyrai kartais būna joms neištikimi, arba turtingiausius sėkmingus vyrus žmonos palieka.
Esmė gal būtų tokia, kad kai kam per mažai viso to, ką išvardinai. Ar tik tiek gyvenime ir tėra?