antradienis, sausio 18, 2011

Krikščionių vienybės savaitė prasidėjo Biržuose


Šiandien prasideda visame pasaulyje minima Krikščionių vienybės savaitė. Sausio 18 – 25 d. organizuojamos pamaldos skirtingose Lietuvos bažnyčiose. Biržuose draugiškumo vizitai tarp skirtingų konfesijų krikščionių, apsilankant jų maldos namuose, prasidėjo jau sausio 17 d., praneša Krikščionybės žiniasklaidos tarnyba.
Pirmoji maldos už krikščionis savaitė Biržuose įvyko daugiau nei prieš 11 metų, kuomet evangelikų reformatų kunigas Kęstutis Daugirdas ir Romos katalikų kunigas Rimantas Kaunietis  atvėrė Biržų „raudonosios" ir „baltosios" bažnyčių duris bendrai maldai. Per daugelį metų pasikeitė reformatų ir katalikų klebonai, prisijungė kitų mieste esančių konfesijų dvasininkai ir tikintieji: metodistai, sekmininkai ir liuteronai. Susiklostė tradicija, jog  pamaldos vyksta vakare, kiekvieną dieną, 18:00 valandą. Vis kitoje bažnyčioje. Evangelikų reformatų bažnyčioje ekumeninė savaitė pradedama, kitą vakarą susirenkama  jungtinės metodistų bažnyčios maldos namuose, vėliau pas sekmininkus, dar vėliau pas liuteronus ir baigiama katalikų bažnyčioje.
„Nuo 2009 metų ekumeninių pamaldų metu tikintieji ne tik kartu meldžiasi, bet ir aukoja bendram labui. Sutarta, jog ekumeninių pamaldų metu surinktos aukos bus skirtos paremti Lietuvos Biblijos draugijai. Visos Biržų konfesijos joje turi savo atstovus. Pernai ekumeninėse pamaldose Lietuvos Biblijos draugijai buvo paaukota ir pervesta surinktų aukų: 1286,30 litų. Po kiekvienų pamaldų tikintieji buvo ir yra kviečiami neišsiskirstyti ir pabendrauti parapijų namuose prie kavos ar arbatos puodelio, sumuštinių stalo“, - sako kun. Rimas Mikalauskas, Biržų evangelikų reformatų parapijos klebonas.
Ekumeninės (vienybės) krikščionių susiėjimai ir pamaldos vyks Panevėžyje, Vilniuje, Tauragėje, Klaipėdoje Kaune ir kitose Lietuvos vietovėse.
Jau ne pirmi metai ekumeninių iniciatyvų organizatoriai gali naudotis, pritaikydami savo specifiniams poreikiams, „Krikščionių vienybės savaitės vadovu“, kuris pateikia naudingų gairių, patarimų, meditacijų. Vadovą parengė Popiežiškoji krikščionių vienybės taryba ir Pasaulinės Bažnyčių tarybos Tikėjimo komisija. Parengimo darbai vyko Sirijoje, juose dalyvavo įvairių konfesijų atstovai.
Popiežiškoji krikščionių taryba yra Romos kurijos institucija, kuri aukščiausiu lygiu kompetentingai koordinuoja katalikų Bažnyčios ekumenines iniciatyvas. Pasaulinė Bažnyčių taryba yra apie 340 Bažnyčių ir judėjimų sąjunga, kurią sudaro daugiausia protestantų ir ortodoksų tradicijų bendruomenės. Tikėjimo komisija rūpinasi ekumeniniu dialogu.
Vadove pirmiausia pristatoma ekumeninės savaitės tema, eilutė iš Apaštalų Darbų knygos apie pirmuosius krikščionis Jeruzalėje: „Jie vieningai laikėsi apaštalų mokslo ir bendravimo, duonos laužymo ir maldų“ (Apd 2, 42).
Pranešė Juozas Dapšauskas

2 komentarai:

Klaida rašė...

Susivienijimas tarp krikščionių? Pralinksminot ponai)))

Tarp tikinčiųjų vienybė egzistuoja kol nesusikryžiuoja jų interesai, pinigai ar valdžia. Krikščionių vienybę puikiai pavaizduota šiame video iš youtube.

http://www.youtube.com/watch?v=UmN7DeyEMDA

Manau kad ir Lietuvos bažnyčios neperdaug skyriasi, jų vienybė ir gražūs pasisakymai pasibaigs, kai tik pakvips pinigais ar valdžia.

Linas rašė...

Ačiū už filmuką, labai fainas:) Da fainesnis komentatorius:)Manau, kad jie to nusipelnė:)