antradienis, balandžio 20, 2010

Bandymas įdarbinti bažnyčios tarnus

Lietuvoje dar vienas bandymas iš biudžeto pinigų išlaikyti dvasininkus. Jei Seimas galutinai pritars Socialinių paslaugų įstatymo pataisoms, dvasinė parama senatvės sulaukusiajam gali tapti mokamu darbu, kurį dirbs religinės bendruomenės siųstas sielovadininkas.
Jei Seimas patvirtins pataisas, sielovadininkai taps dar vienu iš valstybės biudžeto išlaikomu pulku šalia tikybos mokytojų, kapelionų. Tiesa, ne visi Seimo nariai pritaria tokių etatų steigimui. Socialdemokratas Algirdas Sysas piktinasi, kad socialiniai darbuotojai uždirba ašaras, bet mokėti pinigus dvasininkams atsiranda.
„Šnekama, kad pinigėlių nėra, bet atsiranda nauja pareigybė, kuriai lyg pinigų atsiras. Manau, tai yra neteisinga, nes Bažnyčia yra atskirta nuo valstybės“, - pridūrė politikas.
Parlamentarai praėjusią savaitę po svarstymo pritarė Socialinių paslaugų įstatymo pataisoms, kuriomis naikinant apskritis keičiamas globos įstaigų bei vaikų namų pavaldumas, o globos įstaigose įtvirtinamas naujas sielovadininko etatas. Kad teisės aktas įsigaliotų, reikia dar vieno balsavimo Seime ir šalies prezidentės parašo.
„Lietuvoje nėra valstybinės religijos, bet nereikia jokio padidinimo stiklo ir akivaizdžiai matosi, kam tas pasiūlymas padarytas“, - pirmadienį spaudos konferencijoje piktinosi A. Sysas, netiesiogiai kalbėdamas apie tai, jog sielovadininkais dažniausiai dirbs katalikų dvasininkai bei už tai gaus užmokestį.
Taigi, nieko naujo Lietuvoje nėra, nors tvirtinama, kad Lietuvoje nėra valstybinės religijos, tačiau realiai yra atvirkščiai - yra viena didelė valstybinė religija ir aštuonios mažesnės.

Komentarų nėra: