antradienis, vasario 16, 2010

Vatikane tariamasi kaip reaguoti į Airijos katalikų bažnyčioje kilusį pedofilijos skandalą


Vatikanas įsižiebusiame Airijos katalikų bažnyčią sukrėtusiame pedofilijos skandale bando išnešti sveiką mundurą - grūmoja pirštu ir sako griausmingas kalbas. Vatikane atvykę susitikti su popiežiumi Airijos vyskupai ruošiami viešai atgailai. Pranešama, kad aukštas Vatikano pareigūnas per mišias Šv. Petro bazilikoje kreipdamasis į Airijos vyskupus, atvykusius susitikti su popiežiumi Benediktu XVI, pareiškė, jog nusidėjusi dvasininkija turi prisiimti kaltę dėl „pasibjaurėtinų veiksmų“.
Airijos vyskupai ir popiežius susitiko pasitarti, kaip oficialiai reaguoti į katalikiškąją Airiją sukrėtusį vaikų lytinio išnaudojimo skandalą.
„Taip, audros sukelia baimę, net ir tos, kurios įsupa bažnyčios laivą dėl jos narių nuodėmių“, - vyskupams sakė Vatikano valstybės sekretorius, antras po popiežiaus asmuo Šventajame soste, kardinolas Tarcisio Bertone.
Tačiau Vatikanas nekalba, kodėl pats nesiėmė veiksmų, nors žinojo apie įvykius Airijos katalikų bažnyčioje. Taip pat Vatikanas nebendradarbiavo su komisija, nepateikė jai dokumentų, kuri tyrė pedofilijos skandalą. Tik tada, kai išvados buvo paskelbtos Airijos visuomenei ir apie jas išgirdo pasaulis, Vatikanas "staiga praregėjo" ir puolė smerkti pedofilus kunigus. Dėl skandalo jau atsistatydino 4 Airijos katalikų bažnyčios vyskupai, manoma, jog tai dar ne pabaiga, teks atstatydinti ir daugiau.
Nuotraukoje - atsistatydinę Airijos katalikų bažnyčios vyskupai.

Komentarų nėra: