penktadienis, vasario 05, 2010

Prancūzijoje pusė sekmininkų - čigonai


Yra viena gyventojų grupė, kuria nepasitikima praktiškai visoje Europoje. Tai čigonai arba romai. Daug stereotipų apie juos sklando, manoma, kad tai tauta, kuri gyvena savitą ir uždarą gyvenimo būdą, turinti kitas vertybes ir vengianti sąžiningo darbo. Taigi, dažnai čigonai paliekami gyvuoti patys sau - visuomenės užribyje.
Tačiau Dievas mano kitaip – nuo 1960 metų visoje Europoje auga čigonų sekmininkų judėjimas, pasireiškiantis Šventosios Dvasios išsiliejimu.
Čigonų evangelikų bažnyčios įsikuria įvairiose Europos šalyse, atstatydamos šitos tautos savimonę, keisdamos pačią tautą. Rezultatai įspūdingi, sakykim, Prancūzijoje Čigonų evangelinė misija sudaro pusę visų sekmininkų – charizmatų. Joje šiuo metu skaičiuojama apie 100 000 narių.
Mažai žinoma apie seniausią čigonų istoriją. Nenustatyta, ar jie priklausė vienai kastai ar kilę iš įvairių kastų. Taip pat neaišku, dėl ko jie pradėjo migruoti. Žinoma, kad VIII a. – X a. čigonai keliais etapais paliko Indijos pusiasalį. Viena iš teorijų teigia, kad čigonai kilę iš žemiausių Indijos kastų ir sudarė samdinių armiją, išsiųstą į vakarus, kad atremtų islamo ekspansiją. Gali būti ir taip, kad musulmonai, puldinėdami Vakarų Indiją, gaudė čigonus ir atsivežė su savimi kaip belaisvius. Tenai jie tapo atskira visuomene. Mahmudas iš Ghaznio nurodo, kad invazijos į Sindhus ir Penžabą metu pagavo apie 500 tūkstančių čigonų. Kodėl čigonai negrįžo į Indiją ir pasirinko klajoklių gyvenimą, neaišku ir dabar.
Šiuo metu stambiausios čigonų susitelkimo vietos yra Turkija(iki 5 mln) ir Rumunija(iki 2,5 mln)

Nuotraukoje - Čigonai visame pasauluje garsėja dainomis. Lietuvos čigonų ansamblis "Suno"

3 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Greičiausiai jie išėjo kartu su žydais iš Egipto ir nuo to laiko klajoja, jų legendose yra užuomenų apie tai.

Olgerdas rašė...

Klausau cigoniskos radijo stoties internete.Geros dainos ir liudijimai.Na,tik apie Vilniaus tabora be abejo neturiu nieko gero pasakyt.Nors daug metu ten salia dirbau.Metu metai tas pats-prekyba narkotikais,bedarbyste net ne krizes laikais...Vakare ten nedrisciau pasirodyt.Teko girdet kad tik kas penktas cigonas tabore moka nors biski skaityt ar rasyt.

Linas rašė...

Jonavoje buvo čigonų evangelikų grupė, esu buvęs pas juos. Tačiau dabar nebežinau, kaip jie gyvena, praradau ryšį. O labai gaila