trečiadienis, lapkričio 02, 2011

Moterys ima kunigus

Kol Vatikanas delsia panaikinti celibatą iniciatyvos imasi moterys, ir beje, joms visai neblogai sekasi, spauda praneša, kad Kupiškio Subačiaus miestelis tampa tiesiog pragaištingu kunigams. Per pusmetį su šiuo miesteliu susiję net du kunigai atsisako kunigystės, tiesa, kol kas jų neišbraukiama iš sąrašų, duodamas laikas pagalvoti... Štai Panevėžio vyskupijos generalvikaras 42 metų Tomas Skrudupis kreipėsi į vyskupą Joną Kaunecką prašydamas leisti atsisakyti kunigystės.„Man buvo staigmena, kad generalvikaro gyvenime atsirado moteris. Kol kas nedaviau atsakymo į man įteiktą pareiškimą.
Bažnyčios pozicija – sprendimą atidėti mėnesiui, o per tą laiką leisti kunigui melstis ir apsispręsti.
Priekaištais nieko nepakeisi. Aš taip pat meldžiuosi, kad kunigas Tomas priimtų tinkamą sprendimą”, – „Lietuvos rytui” vakar kalbėjo vyskupas J.Kauneckas. T.Skrudupis žurnalistams prisipažino, kad spalio 17-ąją parašė prašymą išeiti iš kunigystės. „Taip pasielgiau, nes myliu žmogų. Labai apgailestauju, kad nuvyliau tuos, kurie manimi tikėjo”, – atsargiai rinkdamas žodžius kalbėjo dvasininkas.
Aiškėja, kad atsisakyti kunigystės nusprendęs T.Skrudupis jau kurį laiką rengiasi šeiminiam gyvenimui. Kupiškio rajone esančiame Subačiaus miestelyje jis pats įrenginėja namus būsimai šeimai. Dvasininko mylimoji yra vienos Panevėžio mokyklos mokytoja. Vasarą kunigystės atsisakė to paties Subačiaus miestelio Šv.Pranciškaus Asyžiečio parapijos klebonas 39 metų Algirdas Butė.
Prieš kelerius metus buvo kilęs skandalas dėl dvilypį gyvenimą pasirinkusio Anykščių rajono Traupio parapijos klebono Gintauto Gudo.
Nepatvirtinatais duomenimis, panašus likimas neseniai ištiko ir vieną Raseinių kunigą, kuris pamilo katalikiško maldų būrelio vadovę...
Žodžiu, moterys Lietuvoje labiausiai prisideda, kad celibatas būtų panaikintas.

12 komentarų:

Anonimiškas rašė...

Idedamas tokia nuotrauka,autorius duoda mums pazvelgti i jo vaizduote...taip jis isivaizduoja tas moteris,kurios ima kunigus :))

Linas rašė...

Rašydamas tokį komentarą anonimas leidžia suprasti, kas gyvena jo paties galvoje ir kaip jis įsivaizduoja, ką kiti įsivaizduoja:) Každyj merit po svojej isporčenosti - geležinė taisyklė.

Anonimiškas rašė...
Tinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.
Linas rašė...

moku čikšt padaryti lunachodams:) Labos nakties

Anonimiškas rašė...

Kas gi belieka...:))
Labos ir tau.

Ridas Tamulis rašė...

Linai, IMHO (mano nekuklia nuomone), toks sakinys kaip "Nepatvirtinatais duomenimis, panašus likimas neseniai ištiko ir vieną Raseinių kunigą, kuris pamilo katalikiško maldų būrelio vadovę..." nustumia straipsnelį iki pletkų lygio. Nesolidu.
"Nepatvirtintais duomenimis..." "panašus likimas", "vieną... kunigą".
Beje, jeigu jau einam iki pletkų lygio, tai galiu paporinti, kad paskutiniuosius metus gyvenau Raseiniuose, bet tokių panašių pletkų negirdėjau.

Ridas Tamulis rašė...

Ir nematau priežasties "kaitinti atmosferą" dėl tokio nereikšmingo įvykio, kai romietis katalikų kunigas nutaria celibatą iškeisti į šeiminį gyvenimą. Tai gal tik "Lietryčiui" sensacija.
Sakysite, celibato problema. Taip, ji egzistuoja. O bet tačiau man kur kas didesnė sensacija, kai protestantų bažnyčios ar bendruomenės suspenduoja savo dvasininką dėl skyrybų su žmona arba pakartotinos santuokos. Neva pagal apaštalo Pauliaus laišką Timotiejui: kas nesusitvarko savo namuose, negali vadovauti bendruomenei.
O už celibatą labiau apgailėtinas reiškinys, kai siekdami išsaugoti dvasininko ar net vyskupo pareigybę, protestantų dvasininkai gyvena su žmonomis tik dėl akių ir "grieždami dantimis", nors ten seniai nėra nei meilės, nei atitikimo, nei pagarbos, nei sutarimo.

Linas rašė...

Sveikas Ridai, nu Raseiniuose dalyvauk veikloj ir visuomenėj, daugiau žinosi:) O jei rimtai, tai pats puikiai parodai, kad kiekvieną žinią galima paversti pletku, o kiekvieni pletkai iš esmės virsta žiniomis:) |O kaip ten ir kurie protestantai su žmonom grieždami gyvena, tai pasakok, pasakok...

Dinas rašė...

Viskas gerai, tikrai tuos kunigus palaikau. Sėkmės jums, jus šaunuoliai kad vedate , auginate vaikus, jus tampate tik dar geresniais, atsisakote veidmainiškumo, melo ir daug dar ko negiaro. Sėkmės.

Dinas rašė...

Ridai Tamuli tu taikliai pastebėjai.

Evangelikas Reformatas rašė...

Kunigas turi būti vedęs: nei čia staigmena, nei ką. - Šventasis Raštas taip nurodo, ir viskas.

1-ajame laiške Timotiejui (1Tim 3. 2-4.) apaštalas Paulius nurodo (kunigas pirmųjų apaštalų laikais buvo vadinamas vyskupu): ,,O vyskupas privalo būti nepeiktinas, vienos žmonos vyras, santūrus, protingas, svetingas, sugebantis mokyti; ne girtuoklis, ne kivirčius, ne geidžiantis nešvaraus pelno, bet švelnus, nemėgstantis vaidytis, negodus pinigų, geras savo namų šeimininkas, turintis klusnius ir tikrai dorus vaikus.“

Klausimas rašė...

Ridai, tai dėl skyrybų ir tave suspendavo? Nes per žinias sako, kad esi buvęs kunigas.