penktadienis, liepos 01, 2011

Programistai patvirtino - Biblija rašyta skirtingu laiku, autorių daug

Programistai patvirtino - Biblija rašyta skirtingu laiku, autorių daug. Izraelio universiteto grupė mokslininkų sukūrė programą, kuri dirbtinio intelekto kūrimo rėmuose leidžia sužinoti, kas parašė tekstą - vienas autorius ar kolektyvas. Matematinis algoritmas pagrįstas žodžių vartojimo ypatybėmis. Savaime aišku, pirmoji knyga, kurią mokslininkams užsinorėjo patyrinėti ir atidžiau pažvelgti, yra Tora - Senasis Testamentas.
Nuo tyrimo pradžios mokslininkai priėjo išvados, kad išties Tora yra įvairiu laiku rašiusių daugybės autorių tekstų rinkinys.
Biblijos tyrinėtojai teigia, kad ją parašė dvi grupės žmonių - "šventikai" - susiję su Jeruzale ir Jeruzalės šventykla ir "Ne šventikai".
Programa 90% sutiko su mokslininkų teiginiais. Programistai teigia esą patenkinti, kad jų programa leido per keletą minučių sumuoti kelių kartų mokslininkų rankinį darbą, o tie 10 procentų, su kuriais programa nesutiko, gali tapti įdomaus mokslinio tyrimo objektais. Sakykim, tradiciškai buvo laikoma, kad "Pradžios" knygos pirmoji dalis buvo parašyta "šventikų" grupės atstovo, tačiau programa su tuo nesutiko.  

Komentarų nėra: