ketvirtadienis, spalio 28, 2010

Jėzuitas padėjo išlaisvinti indėnus

"Vatikano radijas" pranešė, kad jėzuitas Jose Maria Korta užbaigė bado streiką įsitikęs, kad jo protestas buvo Venesuelos pareigūnų išklausytas.
81 metų vienuolis pradėjo badauti spalio 18 dieną reikalaudamas išlaisvinti jo manymu neteisėtai suimtus Yukpa genties čiabuvius. Jis pranešė Karakaso žiniasklaidai, jog dialogas su valdžios pareigūnais leido daryti išvadą, jog pagrindinis bado streiko tikslas buvo pasiektas. Jis reikalavo, kad valdžios pareigūnai vykdytų Konstitucijoje apibrėžtas čiabuvių teises ir išlaisvintų Yukpa genties čiabuvių vadą, „cacique“ Sabino Romero ir du jo bendradarbius. Pastarieji buvo suimti ryšium su 2009 spalio 13 dieną vykusiu susišaudymu, kurio metu buvo nužudyti du žmonės. Jėzuitas Korta, kuris yra Venesuelos Čiabuvių Universiteto steigėjas, paaiškino, kad konfliktas įvyko todėl, kad nebuvo demarkuotos genčių teritorinės ribos.
Jėzuito bado streiko metu vykusiuose pokalbiuose Venesuelos Aplinkos ministras pranešė, jog atnaujino genčių ribų demarkavimo procesą. Tuo metu Aukščiausiasis teismas įsipareigojo patikrinti kokiu būdu Romero atiduoti autochtonų bendruomenės teismui. Maždaug 12 Yupka bendruomenių, turinčių apie 12 tūkstančių narių, gyvena Venesuelos regione tarp Kolumbijos sienos ir Marakaibo ežero, už 700 kilometrų į vakarus nuo Karakaso.

Komentarų nėra: