penktadienis, spalio 15, 2010

Europos Komisija ėmėsi Vatikano lengvatų

Europos Komisija susirūpino Vatikano mokestinėmis lengvatatomis, kurias 2005 metais suteikė Italijos vyriausybė. Katalikų Bažnyčia, nuolat vaizduojanti esanti neturtinga, buvo atkleista nuo ICI (Imposta Comunale sugli Immobili) mokesčio -nekilnojamojo turto mokesčio. Tai lietė 100 000 objektų, priklausančių Katalikų bažnyčiai. Ji yra vienas iš stambiausių nekilnojamojo turto valdytojų Italijoje.
Europos Komisija teigia, kad tai per metus atneša Vatikanui 2,3 milijardo eurų naudos ir prieštarauja konkurencijos principams bei pažeidžia ES teisę. Gali būti, jei Europos Komisija patvirtins nuolaidų neteisėtumą, Vatikanui reiks grąžinti į Italijos biudžetą 8 milijardus eurų, praneša The Independent.
Tai būtų dar vienas smūgis Katalikų bažnyčiai, nes pastaraisiais metais ją krečia kunigų pedofilijos skandalas. Be to, Vatikano bankas kaltinamas pinigų plovimu.
The Independent praneša, kad 2005 m. priimtas sprendimas sukėlė protestų bangą, nes žmonės kaltino vyriausybę "neteisėta parama" Vatikanui ir išskirtinėmis sąlygomis".
Reiktų pridėti, kad ir Lietuvoje Katalikų bažnyčia turi absoliučias mokesčių lengvatas, nemoka jokių mokesčių, net ir už turtą, naudojamą komerciniams tikslams. 

Komentarų nėra: