penktadienis, kovo 23, 2012

Olandijos katalikiškuose centruose kastruodavo vaikus




Popiežių Benediktą XVI vienas po kito talžo didžiuliai skandalai Katalikų bažnyčioje. Iki tol sėkmingai gesinti nešvarūs bažnyčios tarnų darbai iškeliami į šviesą. Jų mastai šiurpina... 
Dabar didžiulis skandalas kilo Olandijoje, tiriant vaikų seksualinio išnaudojimo atvejus katalikų įstaigose. Skelbiama, kad nuo 1945 iki 1981 metų katalikų bažnytinėse įstaigose Olandijoje 10 000 - 20 000 vaikų buvo seksualiai išnaudojami bažnyčios tarnautojų. Šie faktai buvo gerai žinomi Olandų katalikų bažnyčios hierarchams, kurie visaip stengėsi išvengti skandalo. Dabar pasirodė dar labiau šokiruojantys ir iki tol neskelbti faktai – berniukai katalikų centruose buvo kastruojami dėl tariamo homoseksualumo ar kastravimas taikytas kaip bausmė nepaklusniems disciplinai.
Olandų vyriausybė pažadėjo ištirti "labai rimtus ir šokiruojančius" kaltinimus, kad šimtai paauglių šeštajame praeito amžiaus dešimtmetyje buvo kastruoti katalikų bažnyčios nurodymu esą taip siekiant pagydyti homoseksualumą. Olandų  teisingumo ministras Ivo Opstelten parlamento nariams sakė, kad ištirs, kiek su kastravimo atvejais buvo susijusi policija ir sveikatos apsaugos įstaigos. Pradėti tyrimą paskatino pranešimai, kad katalikų internatuose gyvenantys berniukai buvo kastruojami norint juos pagydyti nuo homoseksualumo. Taip pat kastruojama buvo už tariamus prasižengimus ir nepaklusnumą.
Pasak olandų socialinių istorikų, po karo iki 1968 metų buvo iškastruota mažiausiai 400 vyrų. Daugiau nei 40 proc. iš jų buvo laikomi homoseksualais. Išsiaiškinta, kad vienas berniukas 1956 metais katalikiškame internate patyrė seksualinę kunigų prievartą. Jis pasiskundė policijai. Du kunigai buvo nuteisti už prievartavimą, bet policija berniuką vis tiek perkėlė į katalikišką psichiatrijos ligoninę. Ligoninėje jis buvo iškastruotas. Apie tai pranešė laikraštis "NRC Handelsblad"
Dabar Olandija pradėjo naują tyrimą prieš Katalikų bažnyčią, tirdama moterų ir vaikų išnaudojimo atvejus.   

Komentarų nėra: