antradienis, kovo 06, 2012

Tuoktis negalima, bet į mišias – visada prašom


Katalikų vadovai Didžiojoje Britanijoje rimtai užsiėmę seksualinėmis mažumomis. Kol Škotų vyskupų konferencijos pirmininkas Keith O’Brien kaunasi už tradicinę šeimą, pasisakydamas prieš tos pačios lyties sąjungas, jo kolega Anglijos ir Velso arkivyskupas Vincent Nichols leidžia Londone laikyti specialias mišias homoseksualams. Žodžiu, fronte karšta... Tuoktis jiems negalima, bet į mišias – visada prašom.
„Vatikano radijas“ pranešė, kad daug šurmulio ir atgarsių Didžiojoje Britanijoje sukėlė dienraščio „The Telegraph“ išspausdintas straipsnis, kurį pasirašo kardinolas Keith O’Brien, Škotijos katalikų vyskupų konferencijos pirmininkas, ir kuris yra nukreiptas prieš Deivido Kamerono vyriausybės planus iki 2015 metų tos pačios lyties asmenų sąjungoms suteikti „santuokos“ statusą.
Savo straipsnyje kardinolas Keith O’Brien primena, jog kai prieš keletą metų buvo nuspręsta įteisinti tos pačios lyties partnerystes.
Šiandien tos pačios lyties poros, sudariusios civilinę partnerystę, naudojasi praktiškai visomis pagal įstatymą numatytomis teisėmis, kaip ir sutuoktiniai. Todėl, kardinolo O’Brien nuomone, kalba eina daugiau ne apie konkrečias porų teises, o apie nedidelės aktyvistų grupės pastangas pakeisti patį santuokos apibrėžimą visuomenėje.
Viena iš santuokos prasmių – kad joje gimęs vaikas turėtų motiną ir tėvą. Šiandien ši perspektyva, rodos, visai ignoruojama ir pamirštama. Visi vaikai nusipelno pradėti gyvenimą su motina ir tėvu. Apie tokio gyvenimo vaikui teikiamą stabilumą ir gerovę yra surinkta daugybė įrodymų. Tokia pat gerovė negali būti suteikiama tos pačios lyties porų, kad ir kokia geranoriška ji būtų.
Tos pačios lyties santuoka panaikintų pamatinę idėją įstatyme, kad kiekvienas vaikas turi turėti tėvą ir motiną. Jos pripažinimas sudarytų prielaidą visuomenei, kuri savavališkai nuspręstų iš vaiko atimti arba tėvą, arba motiną. Yra ir kitų pavojų. Jei santuoka nebereikš moters ir vyro sąjungos, tačiau dviejų vyrų arba dviejų moterų, kodėl reikėtų čia ir sustoti? Kodėl tada neleisti trims vyrams, moteriai ir dviem vyrams sudaryti santuokos, jei jie pažada ištikimybę vienas kitam? Jei santuoka yra tik apie suaugusių meilę, kokiu pagrindu trims vienas kitą mylintiems suaugusiems turėtų būti trukdoma susituokti?
Škotų ganytojas taip pat kritikavo vyriausybės ir tos pačios lyties santuokų šalininkų užtikrinimus, kad tai neturės visuotinių pasekmių ir kad Bažnyčios galės pasirinkti jų nesudaryti. Taip teigti yra naivu arba arogantiška.
O štai Anglijos ir Velso arkivyskupas Vincent Nichols leidžia Londone, kaip praneša „Catholic Herald“ laikyti specialias mišias homoseksualistams ir lesbietėms. Šios mišios, vadinamos „Socho mišiomis“ Mergelės Marijos bažnyčioje Warwick Street laikomos nuo 2007 m. , jas leido prieš tai buvęs kardinolas Cormac Murphy O’Connor. Neseniai tokių mišių vaizdas buvo įdėtas ir į YouTube, kas sukėlė pačių katalikų nepasitenkinimą. Bet arkivyskupas Vincent Nichols pabrėžė, kad tokios mišios atitinka Katalikų bažnyčios mokymą apie seksualumą ir jos bus tęsiamos.

2 komentarai:

Sigitas Kalinas rašė...

Santuoka reikalinga tam, kad sutuoktiniai ir vaikai būtų saugūs, atsakingi vieni už kitus.
Homoseksualams to reikia?

Linas rašė...

Nu reiktų pridėti kad dažniausiai to saugumo ir nėra:) Ko reikia homoseksualams ar nereikia nežinau.Galvoju, kad saugumo reikia kiekvienam žmogui, bet galvoju, kad ir jie supranta apie "savo šeimas"