šeštadienis, kovo 03, 2012

Mongolijos budistai neteko savo dvasinio lyderio


Kovo 1 dieną mirė aštuoniasdešimties metų sulaukęs Mongolijos budistų dvasinis lyderis ir vadovas. Mongolijos budistai pranešė, kad Jo Šventenybė Bogd gegen-IX Dzhebtszundamba Khutukhta (Jetsun Dampa Rinpočė) gimė Tibete 1932 metais.
Kai jam buvo 4 metai,  Jetsun Dampa Rinpočė buvo pripažintas kaip Bogd gegen VIII - paskutinio teokratiško valdovo iš Mongolijos reinkarnacija. Tai ilgą laiką buvo laikoma paslaptyje dėl politinės padėties Mongolijos ir Kinijos. Pavyzdžiui, Mongolijoje, speciali Didžiojo Liaudies Huralo rezoliucija buvo uždraudusi ieškoti valdovo reinkarnacijos.  Iki 1959 metų jis gyveno Tibete su Dalai Lama XIV, studijavo Drepungo vienuolyne. Bogd gegen IX praleido keletą metų kalnuose atsidėjęs meditacijai. 1959, po kovos su Kinijos kariuomene Tibete buvo priversti bėgti į Indiją, kur jis gyveno iki 2010 m., užsiėmė  religine ir šviečiamąja veikla. Nuo 1960-ųjų pabaigos iki 1970 dirbo radijuje ir Naujajame Delyje. 1981 metais jis apsigyveno į Manipate, Indija. 1986 ir 1994 m. aplankė Tibetą. Jis įkūrė budistų centrus Rusijoje, JAV, Kanadoje, Singapūre, Šveicarijoje ir kitose šalyse.1991 Dalai Lama patvirtino, raštu jo devintos reinkarnacijos autentiškumą. 1992 m. vyko jo intronizacija Dharamsaloje, 1999 m. jis neoficialiai lankėsi Mongolija. 2009 metais jis buvo oficialiai pakviestas į pagrindinį Mongolijos vienuolyną - Gandantegchenlin. 2010 metais gavo Mongolijos pilietybę.
Prieš savo mirtį jis priėmė Vyriausybės atstovus, kurie jo klausinėjo apie Bogd gegen-IX naują reinkarnaciją ir prašė atgimti Mongolijos teritorijoje.

Komentarų nėra: