ketvirtadienis, kovo 22, 2012

Michael W. Smith: “Dievas ištikimas”




2012 m. birželio 9 d. Rygoje vyks Baltijos šalių jaunimo festivalis, kuriame gros vienas iš geriausiai žinomų šių dienų krikščioniškos muzikos atstovų  Michaelis W. Smithas iš JAV. Muzikantas teigia, kad kurti muziką ir rašyti dainas pradėjo labai anksti, tačiau tik Dievas padėjo jam pasiekti tai, apie ką jis svajojo. 

Viršūnėje jau daugelį metų

Kaip ilgą laiką išlikti muzikos olimpe, kaip tvarkyti savo gyvenimą taip, kad galėtum būti pavyzdžiu kitiems, ką daryti, kad tavo sielą pripildytų taika ir ramybė?  Atsakymus į šiuos klausimus savo gyvenimu gali praktiškai pateikti dainininkas, dainų autorius, aktorius ir kompozitorius Michaelis W. Smithas. Per savo karjerą jis.tris kartus pelnė prestižinį „Grammy“ apdovanojimą, yra pardavęs daugiau nei 15 mln. albumų. 29 jo įrašytos dainos pasiekė hitų viršūnes, keturiolika albumų pripažinti „auksiniais“, o penki – „platininiais“. M. W. Smithas yra gavęs Amerikos muzikos apdovanojimą (American Music Award), o žurnalas „People“ buvo išrinkęs jį vienu iš „Gražiausių metų žmogumi“. Michaelis W. Smithas pelnė net 44 „Dove“ apdovanojimus ir yra įtrauktas į „Billboard Hot 100“ geriausių muzikos atlikėjų dešimtuką. Per savo muzikinę karjerą Michaelis dainavo JAV prezidentams ir kitiems šalies  lyderiams. Jis artimai pažįstamas su buvusiu Amerikos prezidentu Džordžu W. Bušu, kuris savo 60 metų sukakties proga paprašė dainininko parašyti jam dainą.
Taigi, jo gyvenimo nuobodžiu niekaip nepavadinsi. Stulbinanti muzikinė karjera, pripažinimas, gerbėjai – tai, ko trokšta daugelis muzikantų. Michaelis W. Smithas ir jo muzika išsiskiria iš margo muzikantų būrio – jo muzika ir pati jo asmenybė tapo pavyzdžiu, kiek daug gali pasiekti žmogus, vystydamas Dievo įdėtus į jį talentus ir nepataikaudamas pasauliui.

Neskubėjo atsakyti į pašaukimą

Tačiau ne viskas jo gyvenime buvo lygu ir gražu. Prieš 30 metų įvyko esminis lūžis jo gyvenime - Dievas atėjo ir jis atsakė.
Michaelis Whitakeris Smithas gimė 1957 m. spalio 7 d. Kenova mieste, Vakarų Virdžinijos valstijoje, JAV.  Kaip pasakoja pats muzikantas, jis gimė puikioje ir mylinčioje šeimoje, kurioje pakako dėmesio jam ir jo jaunesnei sesutei. Augdamas Michaelis W. Smithas buvo aktyvus vaikas – sportavo, dalyvavo bažnyčios veikloje, grojo fortepionu. Muzikantas sako, kad pirmąją savo dainą sukūrė labai anksti, būdamas vos penkerių metų. Nors svajojo būti sportininku (žavėjosi beisbolu), tačiau išgirsta viena iš bitlų dainų galutinai pakreipė jo kelius link muzikos.
Jausdamas Dievo pašaukimą jis vis dėlto neskubėjo į jį atsakyti. Nors jautė, kad nori šlovinti Dievą ir Dievas jį šaukia šiam darbui, jis nuėjo savo keliais. Būdamas penkiolikos metų dainininkas priėmė, kaip jam atrodė, teisingą sprendimą. ”Pasakiau Dievui, kad einu siekti muzikinės karjeros, o pašaukimas palauks”,- pasakojo muzikantas.
Vėliau jis įstojo į Vakarų Virdžinijos Maršalo universiteto koledžą, tačiau pasimokęs tik vieną semestrą metė mokslus ir persikėlė į Nešvilį, kad galėtų savarankiškai toliau siekti muzikanto karjeros.

Treji metai pragaro

Michaelis W. Smithas apie tai, kas vyko Nešvilyje, dalinasi  asmeniniu liudijimu svetainėje “IAmSecond.com” (”Aš – antras”, šis judėjimas prasidėjo 2008 metais, kai grupė žymių žmonių ėmė pasakoti savo istorijas, pabrėždami, kad Dievas yra pirmas, o aš - antras).  Muzikantas pasakoja apie trejus metus, kai jis buvo priklausomas nuo narkotikų ir alkoholio.  "Galvojau, kad galima žaisti su ugnimi ir nenusideginti, net neįsivaizdavau, kad atsidursiu pačiame dugne, kur jau atrodė, jog nėra išeities",- pasakojo Michaelis W. Smithas.   
Michaelis W. Smithas pasakojo, kad atvykęs į Nešvilį daryti muzikinės karjeros, jis manė, jog viską susitvarkys savo jėgomis . "Dievas pašaukė mane, ir muzika turėjo tapti to pašaukimo dalimi",- sakė jis. Bet Nešvilyje jis ėmė groti restoranuose ir net nepajuto, kaip ėmė vartoti narkotikus.
"Tai buvo toks pojūtis, kad kompasas ir orientyrai išnyko, jūs įeinate į kitą pasaulį, nesuprasdami, kad ritatės žemyn ir staiga pajaučiate, kad jau per daug vėlu. Žinai, kur esi įklimpęs, bet negali išsivaduoti iš to chaoso",- sakė jis.   
Muzikantas pasakojo, kad narkotikų vartojimas išsekino ne tik emocines, bet ir fizines jėgas. Kai realiai prisiartino mirtis, muzikantas atsiklaupė savo virtuvėje ir ėmė raudoti ir šauktis Dievo. Tai įvyko 1979 metų lapkričio mėnesį. "Visatos Valdovas atėjo ir verkė kartu su manim tada toje virtuvėje ant grindų. Nuo to karto aš jau nebuvau tas pats. Viskas pasikeitė",- liudijo Michaelis W. Smithas.

Atgimęs kurti

Kaip pasakoja muzikantas, tai buvo išties lūžio momentas, nes jis suprato, kad negali pabėgti nuo Dievo jam duoto pašaukimo ir negali kitaip jo pasiekti, kaip tik tarnaudamas Dievui. Per metus jis parašė daug dainų ir sugebėjo įkurti verslą. Dabar, dėkodamas Dievui už sėkmingą karjerą, jis sakė "Niekada nebūčiau sugebėjęs organizuoti kažko pats. Dievas ištikimas",- sakė Michaelis W. Smithas
"Taika, vidinė ramybė ir viltis, - pabrėžė jis,- nepriklauso nuo to, kad parduodi milijonus diskų, o pats esi roko žvaigždė. Visa tai išsisklaido, tai netrunka ilgai. Svarbiausia, kad aš žinau, kas aš esu. Aš - Visatos Dievo sūnus. Mano asmenybės problemos išspręstos",- sakė muzikantas.

Į Rygą  planuok keliauti jau dabar

Beje, reiktų paminėti, kad ir Lietuvos bažnyčiose skamba Michaelio W. Smitho kurtos šlovinimo giesmės, vienoje iš jų  „Teik meilę, stiprybę“ („More love, more power“) giedama:
„Teik meilę, stiprybę,
Pasilik su manim.
Aš garbinu Tave visa širdimi,
Aš garbinu Tave ir savo protu,
Aš garbinu Tave savo jėgomis
Tu Viešpats esi, Tu Viešpats esi“.
Meilės, stiprybės ir energijos jauniems žmonėms tikrai bus galima pasisemti Rygoje,  kur vyks Baltijos šalių jaunimo festivalis – planuojama, kad tai bus pats didžiausias Baltijos šalyse kada nors vykęs muzikinis renginys, kuriame bus skelbiama tikėjimo žinia.
Į Latvijos sostinėje vyksiantį festivalį autobusai jaunimą iš įvairių Lietuvos vietų veš nemokamai. Vietas vykti į festivalį jau galima užsisakyti dabar.
Daugiau informacijos festivalio svetainėje – www.byf2012.lv

 Faktai apie Michael W. Smith

Diskografija:
„The Michael W. Smith Project“ (1983 m.), „Michael W. Smith 2“ (1984 m.), „The Big Picture“ (1986 m.), „The Live Set“ (1986 m.), „I 2 EYE“ (1988 m.), „Christmas“ (1989 m.), „Go West Young Man“ (1990 m.), „Change Your World“ (1992 m.), „The First Decade“ (1993 m.), „The Wonder Years“ (1993 m.), „I’ll Lead You Home“ (1995 m.), „Live the Life“ (1998 m.), „Christmastime“ (1998 m.), „This Is Your Time“ (1999 m.), „Freedom“ (2000 m.), „Worship“ (2001 m.), „Worship Again“ (2002 m.), „The Gospels Come to Life“ (2003 m.), „The Second Decade“ (2003 m.), „Healing Rain“ (2004 m.), „Stand“ (2006 m.), „It’s A Wonderful Christmas“ (2007 m.), „A New Hallelujah“ (2008 m.), „Wonder" (2010 m.), „Glory“ (2011 m.).

Apdovanojimai:
 „Grammy“ apdovanojimai (13 nominacijų): 1984 m. apdovanotas kaip geriausias gospel atlikėjas už „Michael W. Smith 2“, „I’ll Lead You Home“ – geriausias 1995 m. pop / šiuolaikinės gospel muzikos albumas, „Worship Again“ – geriausias 2002 m. pop / šiuolaikinės gospel muzikos albumas.
„Dove“ apdovanojimai (44): 1985 m. apdovanotas kaip geriausias dainų autorius, „The Big Picture“ – geriausias 1987 m. pop / šiuolaikinės muzikos albumas, „The Big Picture Tour Video“ – geriausias 1988 m. ilgo formato vaizdo įrašas, „I Miss the Way“ – geriausias 1990 m. trumpo formato muzikinis vaizdo įrašas, „Go West Young Man“ – geriausias 1991 m. pop / šiuolaikinės muzikos albumas, „Michael W. Smith Collection“ – geriausia 1992 m. choralų kolekcija, „Change Your World“ – geriausias 1992 m. muzikos albumas ,„ Place in this World“ – geriausia 1992 m. daina, „Songs from the Loft“ – geriausias 1993 m. šlovinimo ir garbinimo albumas, „The Wonder Years“ – geriausias 1993 m. muzikos įrašų rinkinys, „Living on the Edge“ – geriausias 1994 m.muzikos albumas, 1996 m. apdovanotas kaip geriausias dainų autorius, „My Utmost For His Highest“ – geriausias 1996 m. ypatingam įvykiui skirtas albumas, „The Songs of Andre Crouch“ – geriausias 1997 m. atminimui skirtas albumas, „Sing Me to Sleep Daddy“ – geriausias 1998 m. vaikiškos muzikos albumas, „Year for God With Us A Celebration of Christmas Carols and Classics“ – geriausias 1998 m. ypatingam įvykiui skirtas albumas, 1999 m. apdovanotas kaip geriausias artistas, „Live the Life“ – geriausias 1999 m. pop / šiuolaikinės muzikos albumas, 1999 m. apdovanotas kaip geriausias metų prodiuseris, „Exodus“ – geriausias 1999 m. ypatingam įvykiui skirtas albumas, „This Is Your Time“ – geriausias 2000 m. trumpojo formato muzikinis vaizdo įrašas, „This Is Your Time“ – geriausia 2000 m. daina, 2000 m. apdovanotas kaip geriausias dainų autorius, „This is Your Time“ – geriausias 2001 m. pop / šiuolaikinės muzikos albumas, „Year for Friends 4 Ever“ – geriausias 2001 m. vaikų ir jaunimo muzikos albumas, 2002 m. apdovanotas už geriausią šlovinimo albumą, 2002 m. apdovanotas kaip geriausias artistas, „Above All“ – geriausia 2002 m. įrašyta įkvepianti daina, „Freedom“ – geriausias 2002 m. instrumentinės muzikos albumas, „Worship Again“ – geriausias 2003 m. albumas, 2003 m. apdovanotas kaip geriausias artistas, „Worship DVD/Video“ – geriausias 2003 m. ilgojo formato muzikinis vaizdo įrašas, 2003 m. apdovanotas kaip geriausias vokalistas, 2008 m. apdovanotas už geriausią kalėdinį albumą, „A New Hallelujah“ – geriausia 2009 m. įrašyta įkvepianti daina, „A New Hallelujah“ – geriausias 2009 m. šlovinimo ir garbinimo albumas.

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

"More love, more power" ne Michael W Smith giesmė - ją parašė kažkoks Jude Del Hierro.