antradienis, kovo 23, 2010

Sekso skandalas - jau Lietuvoje


Per pasaulį ritantis į viešumą iškylantiems katalikų kunigų seksualinių nusikaltimų bangoms, nesame saugioje vietoje - pirmoji bangelė pliūkštelėjo ir į Lietuvos krantą. Panevėžio dienraštis "Sekundė" aprašė 80-mečio katalikų kunigo nušalinimą nuo pareigų. Tai jau antras kartas, kai už potraukį vyrams šis kunigas nušalinamas. Jis pats viską neigia, vadina provokacija. O jo parapijos katalikai tradiciškai, visai nekreipdami dėmesio į kaltinimus, palaiko savo buvusį ganytoją.

Nušalino ilgametį ganytoją

Kunigų lytinių nusikaltimų bylas tirianti Šventojo Sosto Tikėjimo mokymo kongregacija nuo visų pareigų nušalino ir kunigiškas teises apribojo daugiau nei penkis dešimtmečius Panevėžio vyskupijoje pastoracinį darbą dirbusiam monsinjorui 80-mečiam Juozapui Antanavičiui.
Ilgą laiką klebonavusį Panevėžio Kristaus Karaliaus katedroje, pastaruosius septynerius metus dirbusį Upytės Šv. Karolio Baromėjaus bažnyčioje, Šv. Juozapo globos namų Panevėžyje įkūrėją į seksualinį skandalą įklampino Katalikų bažnyčios hierarchus pasiekęs panevėžiečio skundas. Apie tai, kad prieš du dešimtmečius jį, dar paauglį, monsinjoras lytiškai nuskriaudęs, vyras laiškuose papasakojo ne tik Panevėžio vyskupijai, bet ir Šventojo Sosto atstovams.

Bendruomenė nekreipia dėmesio

Iš monsinjoro J.Antanavičiaus kunigo teises ir pareigas atėmęs seksualinis skandalas šokiravo Upytės bendruomenę. Už pastarųjų septynerių metų darbą Upytėje tikintieji linkę atleisti dvasininkui praeities nuodėmes.
„Jei kada gyvenime žmogus ir buvo suklydęs, gal būtų užtekę iš jo atimti parapiją, bet ne visai nušalinti nuo kunigystės. Jam pačiam teks prieš Dievą atsakyti“, – buvusį ganytoją gynė upytietė Birutė Jasnauskienė.
Jos teigimu, dėl į viešumą iškilusio lytinio nusikaltimo monsinjorą smerkia tie, kurie nelanko bažnyčios, bet tikintieji dvasininką užjaučia ir palaiko. Upytės bendruomenė netgi ketino surengti J.Antanavičiui išleistuves, tačiau pats dvasininkas nepanoro jokių iškilmių.
„Jam per daug skaudu. Kaip ir mums. Kai J.Antanavičius paskutinį kartą aukojo šv. Mišias, verkė visa bažnyčia. Monsinjoras palaimino žmones ir – nuėjo“, – nesulaikydama ašarų prisiminė B.Jasnauskienė.
Upytės bendruomenės atstovai, gyvenvietės mokyklos pedagogai nušalintojo monsinjoro nepamiršo pasveikinti Juozapių proga. Dvasininką namuose aplankę upytiečiai pasakojo tokio sukrėsto monsinjoro dar nėra matę.
J.Antanavičiui Upytė dėkinga už sutvarkytą bažnyčią, jai išrūpintą kultūros paveldo objekto statusą, bebaigiamus renovuoti parapijos namus, suvienytą bendruomenę.

Dėl potraukio vyrams nušalintas antrą kartą

Jau porą mėnesių nuo ganytojiško darbo nušalintas J.Antanavičius apie iškilusį skandalą kalba nenoriai. Dvasininkas jam mestus kaltinimus vadina kliedesiais, atėmusiais iš jo sveikatą.
Tiesa, Per 56-erius ganytojiško darbo metus J.Antanavičius nuo kunigo pareigų dėl traukos prie vyrų nušalinamas jau antrą kartą. Pirmąkart iš dvasininkų luomo jis buvo priverstas trauktis 1963-iaisiais, tačiau aštuonis mėnesius išdirbęs fabrike J.Antanavičius vėl grįžo į bažnyčią. Dvasininkas tikina, kad anuomet jam mesti kaltinimai homoseksualiais santykiais tebuvo KGB susidorojimas.

6 komentarai:

Olgerdas rašė...

Na, sitas konkretus atvejis yra abejotinas. Pats skaiciau siandien straipsni ir ten labai daug neaiskumu. Manau, nereik mums but tendencingais bei daryti skubotu isvadu.

Linas rašė...

Nu jo, kas po kelių dešimtmečių galima patvirtint ar paneigt?

Emanuelis rašė...

Tai jei as turėsiu koki piktuma kokiam kunigui ar klebonui, tai galiu parašyti į Vatikaną, kad man negerai darė prieš 20 m. toks va negeras kunigas ir viskas? Hm...ydomu...

Olgerdas rašė...

Na jei dar ir suma konkrecia nurodysi( pageidautina su 6 nuliais), tai zinoma kad bus idomu:).

Linas rašė...

Jo Olgerdai, reikia žinot kada prasyt, zinau viena atveji, kai paprase ne laiku, tai baigesi valdiskuose namuose.

Olgerdas rašė...

Tai kai dabar krize ir bedarbyste, tai valdiski namai ir valdiskas maistas gana nebloga iseitis:). Gera ideja pametejai :)