ketvirtadienis, kovo 03, 2011

Kiek gyventojų Vatikane?

Šiuo metu Vatikano piliečių yra 572, kurių 223 gyvena Vatikane. Iš viso Vatikane gyvena 444 žmonės – 223 piliečiai ir 221 pilietybės neturintieji nuolatiniai gyventojai. Vatikano žandarmerijos duomenimis, praėjusiais 2010 m. popiežiaus vadovautose liturginėse apeigose ir audiencijose Vatikane dalyvavo 2 270 000 žmonių. Vatikano muziejuose lankėsi 4 600 000. Baziliką aplankė – 18 000 000.
Kovo 1-ąją pradėjo galioti vasario 22 d. popiežiaus Benedikto XVI paskelbtas naujas įstatymas apibrėžiantis Vatikano pilietybę, teisę gyventi ir būti Vatikano teritorijoje. Naujasis įstatymas, apibrėžiantis Vatikano pilietybę, teisę gyventi ir būti Vatikano teritorijoje, susideda iš 16 straipsnių (lig šiol galiojusį 1929 m. įstatymą sudarė 33 straipsniai).
Pirmajame naujo įstatymo straipsnyje nurodyta, kad Vatikano piliečiai yra Vatikano Miesto Valstybėje ir Romos mieste gyvenantys kardinolai, Šventojo Sosto diplomatai, o taip pat asmenys, dėl užimamų pareigų pastoviai gyvenantys Vatikano viduje bei pastarųjų šeimų nariai. Beje, Vatikano pilietybė suteikiama ne visam laikui. Kardinolai pilietybės neteka kai išsikelia iš Vatikano ar Romos miesto; diplomatai – kai pasitraukia iš Šventojo Sosto diplomatinės tarnybos; kiti asmenys - jei pasikeitus užimamoms pareigoms ar kitoms aplinkybėms nustoja teisės pastoviai gyventi Vatikano teritorijoje. Jei Vatikano pilietybės netenka asmuo Vatikane gyvenęs su šeima, tuo pačiu pilietybės netenka ir jo šeimos nariai. Kiekvienu atveju, Vatikano piliečio vaikai Vatikano pilietybę gali turėti tik iki pilnametystės.

Komentarų nėra: