ketvirtadienis, kovo 17, 2011

Australijoje kunigai pasirodė esą disidentai

Du sociologai Australijoje apklausė 1550 dirbančių ir 160 pasitraukusių katalikų kunigų, kaip jie žiūri į savo gyvenimą ir į katalikų bažnyčią. Tik 542 kunigai sutiko duoti raštiškus atsakymus į mokslininkų klausimus.Po apklausos pasirodė, kad katalikų kunigus Australijoje galima vadinti disidentais - jie nepasitiki Vatikanu, dogmomis,  katalikybės būklę laiko apverktina.
Apklausos rezultatai taip pat 50 interviu atskirų šventikų tapo "Our Fathers" (Mūsų tėvai) knygos pagrindu, kuri jau sukėlė nemažai šurmulio, o kai ką tiesiog ir pribloškė. "Kunigų institucija išgyvena krizę",- įsitikinęs vienas iš knygos sudarytojų Krisas MacDžillion, kurį cituoja "Sydney Morning Herald".
Apklausa parodė, kad 47,4% kunigų laiko savo darbą "jėgas viršijančiu darbo krūviu", tik 35,4% kunigų laiko, kad vyskupai tinkamai atlieka pareigas, 43% teigia, kad nesulaukė jokios pagalbos ir rūpesčio iš vyskupijų pusės. 65% kunigų galvoja, kad Vatikanas nesupranta problemų, su kuriomis susiduria šiuolaikiniai kunigai, 70,1% mano, kad Vatikanas nesugeba suprasti Australijos katalikų bažnyčios.
Atsakymuose apie ganytojišką veiklą taip pat gausu šokiruojančių detalių - tik 19,2% australų kunigų mano, kad naudojimasis kontrasepcija ir gimstamumo kontroliavimas yra nuodėmė. 70% nuodėme laiko abortą, tačiau tik 40,2% nuodėme laiko ikivedybinius lytinius santykius. Daugiau kaip 70% kunigų mano, kad celibatas turėtų būti "fakultatyvus". Daugelis kunigų prisipažino, kad palaiko ilgalaikius intymius santykius su moterimis.
Beje, vienas kunigas pasakė, kad "Apie Dievą daugiau sužinojau per anoniminių alkoholikų susirinkimus, negu iš Katalikų bažnyčios". Kitas kunigas Katalikų jaunimo dienas palygino su hitlerjugendo maršais. O vienas 47 metų kunigas sąžiningai pareiškė:"Žinodamas šiuolaikinės katalikybės būklę, aš nekantraudamas laukiu vakaro, kad galėčiau eiti miegoti, o rytą nenoriu atsibusti".

2 komentarai:

Mr. K rašė...

Manau daugelyje šalių atlikus tokią apklausą rezultatai būtu panašūs. Reiktu ir čia Lietuvoje padaryti tokį mokslinį eksperimentą :) prasidėtu linksmieji kalneliai visoj rkb :)

Linas rašė...

Sunku pasakyti, matyt, visokių dalykų būtų:)