ketvirtadienis, kovo 31, 2011

Gavėnia ir seksas

Pasklido žinia, primenanti katalikams, kad gavėnia -  ne tik susilaikymas nuo valgių, bet ir nuo ... sekso. Filipinų arkivyskupas Paciano Aniceto iš Pampanga, kuris yra šios šalies vyskupų konferencijos šeimos ir gyvybės komisijos pirmininkas, sutuoktiniams priminė, jog reikia gavėnios metu susilaikyti nuo lytinių santykių.
Suprantama, juk koks gali būti seksas nevalgius...
Gavėnia – laikotarpis prieš Velykas, skirtas Kristaus kančioms ir mirčiai prisiminti. Gavėnios metu tikintiesiems draudžiama valgyti mėsiškus ir pieniškus valgius, linksmintis. Katalikų gavėnia trunka 40 dienų. Tiesa Vatikano II susirinkimo nutarimais gavėnios pasninko dienų skaičius sumažintas; tikintiesiems, neatleistiems nuo pasninkavimo, nurodoma pasninkauti penktadieniais.
Tačiau gavėnios ištakos – neabejotinai yra pagonybė. Pagonys pavasarį šventė mirštančio ir iš numirusių prisikeliančio dievo ( Ozyrio Egipte, Adonio Finikijoje ir kitų) prisikėlimą. Prieš šią šventę būdavo pasninkaujama, atliekamos įvairios apeigos, raudojama, plakamasi, būdavo daiginamos žolės. Šiais veiksmais reikštas liūdesys dėl dievo (gamtos) mirties, pastangos magiškomis priemonėmis užsitikrinti gausų derlių ir t.t.

6 komentarai:

Olgerdas rašė...

Kyba tikrai pavasaris atejo, kad pas tavy paskutiniu metu kokiu 50 proc straipsniu apie seksu:)...

Linas rašė...

jep:0 čia ne tik man, ale i visom agenturom, bo tik tokie idomesni pranesimai:)

Anonimiškas rašė...

Gerbiamasis, prieš rašydamas atidžiau peržvelkite turinį, nes klaidinate skaitytojus dėl pagoiškos kilmės švetės. Turinys yra krikščioiška paskata apmastymo dykumos, kurioje JĖzus praleido, manau šitą žinote.

Linas rašė...

Ir kiaušinių dažnymui suteikiama krikščioniška prasmė:) Dauguma katalikiškų švenčių yra pagoniškos, ar čia paslaptis? Tik prasmė kitokia suteikta. Tai panašiai kaip perdažyti automobilį ir sakyti, kad čia ne tas automobilis, jau kitas.

Anonimiškas rašė...

Linai, nagi tu tiesą sakai, bet kaip sakiau jau pirmam komentare turinys yra kitas gi šventės. Kad kai kurios šventės turi pagoniškų dalykų katalikų tarpe tavo tiesa, nieko naujo po saule.
Pats esu atgimęs krikščionis, bet gavėnios šventėje nematau nieko blogo, pvz kad ir gavėnia, tai didelė simbolika.

Linas rašė...

Na aš visose šventėse matau tik gėrį, žmonėms smagu ir t.t. Tegu švenčia kaip kas nori - aš tik už tai. Tačiau kai žmogus tampa krikščionimi, jis nebedaro pagoniškų ritualų, kaip musulmonas, tapęs krikščionimi irgi nebesilaiko ramadano. O gavėnia, jei jau ieškoti jai krikščioniško turinio, tokio neturi. Rašote:"krikščioiška paskata apmastymo dykumos, kurioje JĖzus praleido". Paskata gera, bet argi Jėzus prieš mirtį ir prisikėlimą ėjo į dykumą? Jis ėjo į Jeruzalę, o ne į dykumą. Va kas gaunama, kai bandoma dirbtinai pagoniškus papročius sukrikščioninti - visiška nesąmonė. Deja, katalikų dogmose kur bedursi - visur tas pats - neatitikimas Dievo žodžio. Todėl per kiekvienas šventes reikia pagalvoti, ar aš negarbinu gamtos, pagonių dievų, medžio ir akmens, kurie paslėpti po simbolika.Žydai pasidarė veršį ir suteikė jam "kitą" prasmę - Izraeli, štai dievas, kuris išvedė tave. Bet aukso veršis nuo to dievu netapo...:)