antradienis, lapkričio 30, 2010

Prabudimas Argentinoje – tauta prie Kristaus kojų

Edas Silvozo, Karlosas Anakondija, Klaudijo Freizonas – tai vardai, kurie žymi jau 20 metų trunkantį Argentinos prabudimą. Per šį prabudimą evangeliją išgirdo ir atgimė didžiulis skaičius žmonių. Ištisi miestai ateidavo pas Kristų, net maži vaikai ir dabar pamokslauja evangeliją, o jų žodžius lydi ženklai ir stebuklai.
Iš Argentinos kilo daug tarptautinių evangelistų ir teologų. Luisas Palau, Chuanas Karlas Otricas, Alberto Motesi, Samuelis Libertas buvo palaiminimas visai bažnyčiai, ir tai Argentinos bendruomenių nuopelnas, tačiau pačios bendruomenės augo lėtai. Iki prabudimo vidutinės evangelikų bažnyčios buvo apie 100 žmonių.
Tačiau nuo 1983-84 metų, kai prasidėjo prabudimas, Argentinos ir Kinijos bažnyčių augimas yra pats didžiausias pasaulyje. Bendruomenės, kurios anksčiau turėjo po 50 narių, dabar vidutiniškai išaugo iki 2000. Kai kurios bendruomenės turi po 10 000 narių.
Viena įdomi bažnyčia Argentinoje, vadinama, centrine, ji vienu metu veda susirinkimus 50 vietų, užuot laukusi, kol žmonės susirinks į vieną vietą. Joje 145 000 narių.
Didžiausi nuopelnai – evangelistui Karlosui Anakondijai, kuris per 4 metus atvedė prie pasirinkimo sekti Kristumi apie  milijoną argentiniečių. Iki 50 – 60 dienų dienų trukusiose evangelijos kruzeiduose pas Kristų kartais ateidavo iki 20 – 30 procentų miesto gyventojų. Kaip sako pats K.Anakondija, kai pradėjo tarnavimą kaip neprofesionalus evangelistas, jis teturėjo paruošęs tris pamokslus, tad kruzeidai tegalėjo trukti tik 3 dienas.   Dabar Argentinoje darbuojasi gera dešimtis sėkmingų evangelistų.
Krikščionių bažnyčia Argentinoje per pastarąjį dešimtmetį išaugo daugiau nei per paskutinius 100 metų, nepaisant stiprios katalikybės opozicijos.
Sakykim, augimą iliustruoja toks faktas – pastorius iš Rozario miesto Norbertas Karlini buvo priverstas bendruomenės susirinkimus perkelti į atvirą orą, kai per metus nuo 100 narių bendruomenė užaugo iki 5000.
Pastorius Sarakglini iš La – Platos tarnavo bažnyčioje, kurioje buvo 400 žmonių, o per metus bažnyčia išaugo iki 14 000 žmonių, per kitus metus pasiekė  23 000 narių skaičių.
Bendruomenės nebetelpa patalpose, renkasi stadionuose, krepšinio aikštelėse ir atvirose aikštėse. Nieko nestebina, kad paauglys Argentinoje vadovauja 300 - 400 žmonių bažnyčiai, kuri renkasi laukymėje už namų, padedamas 20-mečio, kuris pats tik 3 metus krikščionis.
Prabudimas palietė visas konfesijas, sakykim baptistų bažnyčia Buenos-Airėse per 1986 metus paaugo 23%, o kitais metais - 65%. Kitos bendruomenės auga taip greitai, kad nebesuspėjami skaičiuoti žmonės. Pastorius Regge Buenos-Airių šiaurinėje dalyje vadovauja bažnyčiai, kurioje 70 000 narių. Kai jo paklausė, kiek dabar narių, jis tiesiog patraukė pečiais:“Sunku pasakyti, kasmet prisijungia apie 6000  žmonių, šiai sferai vadovauja buvusi katalikų vienuolė“.
Jeigu Argentinos bažnyčios bus gabios priimti žmonių srautą, ši šalis taps pirmąja Lotynų Amerikoje, kurios daugiau kaip pusė gyventojų – krikščionys.
(Bus daugiau)

Komentarų nėra: