antradienis, lapkričio 30, 2010

Religijos laisvė pasaulyje

Lapkričio 17 dieną JAV Valstybės departamento Demokratijos, žmogaus teisių ir darbo biuras paskelbė kasmetinę ataskaitą apie religijos laisvę pasaulyje.
Anot ataskaitą pristačiusios JAV Valstybės sekretorės Hilary Clinton žodžių, religijos laisvė yra pamatinė teisė ir taip pat kiekvienos stabilios bei taikios visuomenės esminis elementas. Ataskaita parengta pagal tarptautinius žmogaus teisių standartus, pirmiausia pagal Visuotinę žmogaus teisių deklaraciją, praneša "Vatikano radijas".
Ataskaitoje įvardijamos penkios didelės religinio diskriminavimo ir religijos laisvės ribojimo kategorijos valstybėse. Pirma, tai autoritariniai režimai, kurie siekia kontroliuoti religijos laisvę ir išraišką, traktuodami kai kurias grupes ar visas religijas kaip priešus. Antra, valstybės priešiškumas netradicinėms religinėms grupėms arba religinėms mažumoms. Trečia, tai valstybės pasyvumas prieš visuomenės religinę netoleranciją, nors įstatymais religijos laisvė yra garantuojama. Ketvirta, institucinė diskriminacija, teikianti geresnių sąlygų kai kurioms religinėms grupėms. Penkta, religijos laisvė ribojama paskelbiant religines grupes neteisėtomis, nes jos esą pavojingos viešajai tvarkai.
Ataskaitoje paminimos 27 šalys, kur religijos laisvė ribojama ar paminama labiau nei likusiame pasaulyje. O kelios valstybės kelia „išskirtinį susirūpinimą“, mat religijos laisvės pažeidinėjimas jose prilygsta „normai“.
1. Birma.
2. Kinija.
3. Eritrėja.
4.Iranas.
5.Šiaurės Korėja.
6. Saudo Arabija.
7.Uzbekistanas.
8.Sudanas.
9.Somalis.
10.Vietnamas.

Komentarų nėra: